Пожарът Уошбърн и заплахата за гигантските секвои в Йосемити

В момента в щата Калифорния се развива един от големите горски пожари през последните години в Северна Америка. Става въпрос за пожара Уошбърн, който действа в южните части на известния национален парк „Йосемити“ в западната част на САЩ. 

Снимка: Тhe Wall Street Journal

Дотук нищо необичайно за тези ширини в този период на годината. По-любопитното е, че в този район на националния парк се намират стотици бройки от най-големите дървета на нашата планета – гигантските секвои. От управлението на парка се притесняват, че една от трите големи гори с представители на едрия дървесен вид там е застрашена от разрастването на пожара. 

Гигантски секвои (Sequoiadendron giganteum)

Става въпрос за над 500 секвои, сред които има и някои вековни дървета с височина повече от 60 метра. Както вече стана ясно в „Йосемити“ има три големи горски масива със секвои, сред които най-голям е този на гората Марипоса. Именно това е и застрашената от пожара територия.

Тук се намират две от 30-те най-високи секвои в света. Това са Washington Tree (18 по ред с височина 72 метра) и Grizzly giant (26 по ред с височина 64 метра). Последната е и най-старата секвоя в парка, като се счита, че е на поне 2000 години. 

Grzzly Giant, снимка: Уикипедия

Друг известен представител на гигантските дървета в гората е Wawona Tree, през чиято основа през 1881 година е прекаран интересен тунел. До ден днешен тази секвоя представлява често посещавана туристическа атракция за посетителите на парка. 

Wawona Tree, снимка: Уикипедия

Тези дървета са разположени сравнително близко едно до друго и както останалите уникални секвои са сериозно застрашени от пожара Уошбърн, който се зароди в парка на 7 юли. Данните от една седмица по-късно показват, че вече той достига размери от около 4,400 акра.

Хубавата новина е, че поне засега пожарът се разраства в териториите около гората Марипоса, а не в посока към нея. Това се дължи на качествената работа на местните еколози и пожарникари. През последните години около големите масиви със секвои специални екипи на парка са изградили редица защитни зони, които да се опожаряват умишлено при избухването на горски пожар и така да се манипулира неговата посока на разрастване. Въпреки това обаче не бива да се изключва риска за секвоите в района. 

Територията, засегната от пожара. Снимка: The Wall Street Journal

Трябва да споменем, че това явление не е рядкост за района. Всъщност всяко лято тук се случват пожари, които засягат гигантските секвои. Върху кората на по-старите от тях ясно си личи, че някои от тях са преживяли не един или два пожара през своето съществуване. 

Нужно е и да припомним, че през август 2020 година в щата Калифорния избухна пожара Касъл, който за кратко време унищожи между 10 и 14 % от популацията на гигантската секвоя на планетата. Това е един от най-унищожителните пожари в последно време, а сред засегнатите бяха някои от най-високите представители на растителния вид. 

След пожара Касъл, снимка: National Park Service

След такива събития, които стават все по-често по земното кълбо, можем да си зададем въпроса дали гигантската секвоя ще успее да преживее настоящите климатични промени или пък ще успее да се приспособи към новата среда на живот. Този въпрос разбира се касае популацията на още стотици хиляди растителни и животински видове в глобален мащаб. Има ли изход от цялата тази ситуация изобщо? Навярно ще разберем в следващите години… 

Wawona Tree днес, снимка: The Wall Street Journal

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф