Посетете празниците Кюстендилска пролет 2015

Празникът ще започне на площад "Велбъжд" от 11:00 часа, където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци, също ритуал по предаването на символите на града, както и празнична програма.

Празникът ще продължи от 12:00 часа на сцена "Хисарлъка" където ще се посрещне пролетта.

Традиционото и ежегодно събитие за град Кюстендил - избор на Девойка "Кюстендилска пролет" ще се проведе на 20 март 2015 г. от 18:30 часа на площад "Велбъжд".

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка „Кюстендилска пролет“, която се придружава от двете подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите (богини на плодородието) от древните оброчни плочки, намерени по Хисарлъка. Символът на Пролетта са трите красиви девойки, които носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога – минералната вода, плодовете и хляба.

След това те отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника да ни донесе добротворство. На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстендил поздрав: "ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ„!

Звездите на „ X-Factor 2014" - Славин Славчев, Невена Пейкова и Михаела Маринова, и любимците на тийнейджърите VenZy, Били Хлапето, Прея и Алекс & Влади, както и "Балет NOVA" ще забавляват посетителите на спектакъла, а водещи ще са Елена Петрова и Калин Врачански.

Празникът  „Кюстендилска пролет“ е знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Република България и е първият конкурс в страната за най-красиво момиче. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на популярни състави и изпълнители.

Празникът „Кюстендилска пролет“ е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древна местна традиция; той е съчетание от култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище на хълма Хисарлъка.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Средновековната църква Св. Никола в Сапарева баня

ггф