Посетете дните на тракийската култура!

За девета поредна година Казанлък ще бъде домакин на Дните на тракийската култура. И тази година Празниците ще се проведат в рамките на проекта „Докоснати от древността”, със средства на община Казанлък, по програма на проекта за устойчивост. В три дни ще се проведат Тракийските празници, като в програмата са включени всички мероприятия, заложени в проекта „Докоснати от древността”. Ще има и съпътстваща програма, поясни Касева, която ще включва Националната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура”, премиера на дигиталния филм „Древна Тракия – врата към безсмъртието” и изложбата на Регионален исторически музей Шумен – „ Тракийско въоръжение от първото хилядолетие преди Христа” . Ще бъдат включени и събития, които са били част от програмата на миналогодишните Тракийски празници.

Сред тях е и най-значимото събитие, откриване на празниците на 29 август, петък от 20.30ч. със спектакъла „Новите траки”, който тази година ще бъде представен по по-интересен и атрактивен начин – светлинен и мултимедиен 3D спектакъл, в който ще вземат участие група „Вакали” и прабългарската школа за оцеляване „Бага тур”. Спектакълът „Новите траки” ще бъде игран пред сградата на Общината, като архитектурно ще бъдат използвани тази сграда и сградата на Военния клуб.

Друго събитие през следващите дни е Тракийски стан – демонстрация на тракийски бойни изкуства, с участието на школа „Бага тур”. В него всеки ще може да се включи в демонстрацията на бойни изкуства – стрелба с лък, с копие. Тази демонстрация ще се проведе в съботния ден с начален час 10.00 и ще завърши вечерта в 20.00 часа. Вечерта ще има и Бодиарт, поясни Касева. И в това събитие казанлъчани и гостите на града, които ще бъдат на празника ще имат възможност да нарисуват своя тракийски мотив. Вечерта ще завърши на площад „Севтополис” с ревю на тракийско облекло и дегустация на тракийско вино.

Малко по-късно същата вечер на откритата сцена в парк „Тюлбето” ще бъде и пленерът „ Арт фест мултимедия”, в която свои произведения ще покажат фотографи взели участие в празниците в предходните две години. Те ще представят свои презентации на казанлъчани и това как виждат Казанлък като град на траките. В неделния ден на 31 август, организаторите на Празниците предвиждат анимации за деца с тракийски мотиви, изложба с рисунки на децата от Школата по живопис на Ренина Лекова към НЧ „Възродена Искра” – всичко това ще бъде представено в обществената колекция „Шипкова къща”.

Последният ден от Празниците ще завърши с концерт на читалищни състави от община Казанлък. „В рамките на три дни казанлъчани и гости ще могат да се насладят на тракийска култура”, коментира Касева.

Източник: ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф