Порт Елизабет в РЮА получи ново име на езика кхоса

Южноафриканският град Порт Елизабет вече се казва нещо приблизително на Геберга. Това е ието на езика кхоса на протичащата през града река Баакенс. Кхоса е един от 11-те официални езика в Република Южна Африка. Той е и един от малкото т.нар. цъкащи езици, което се дължи на произношението на звуковете. Това е причина за по-голямата част от южноафриканците да започнат да тренират произношението на името. Може да чуете как се произнася в аудио файла по-долу:

Сред известните представители на народа кхоса са Нелсън Мандела и епископ Дезмънд Туту.

Новото име на града е част от поредица промени в наименованията на различни обекти в Източен Кейп, обявени от министъра на изкуствата и културата Нати Мтетва.

Летището в града вече носи името на Дейвид Стюрман, лидер на племето Хой, които се борят с колониалистите през XIX век. Той е сред първите политически затворници, отведени на остров Робен край Кейптаун, от който веднъж успява да избяга. Умира в Австралия, където е заточен, за да изтърпи доживотна присъда.

Централната част на Геберга (Порт Елизабет)

Поради сложното произношение на някои от имената, вероятно, мнозина ще продължат да използват старите им имена. Промените имат за цел цветнокожото население да получи по-голямо достойнство, начин за вписване на това население в историята.
Обаче не всички са доволни от новите имена и въпросът се проточва от няколко години, като жителите подават възражения. Петицията за запазване на името Порт Елизабет, започната преди повече от година, има над 32 000 подписа, като събра няколко хиляди веднага след официалната промяна на 24 февруари 2021 г.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Поглед към високите части на планината Кушница в Гърция

ггф