Покана за празнуване на Международния ден на лешоядите – 5 септември

В Природозащитния и информационен център на БДЗП „Източни Родопи“ събитието се организира с подкрепата на Община Маджарово и ще започне още от 3 септември с бригада от доброволци за почистване на Природозащитния и информационен център на БДЗП „Източни Родопи“, боядисване на моста на Арда и поставяне на нови информационни табели. В деня на празника (5 септември, събота) от 18 часа на ваканционното селище плаж Арда ще се проведат много игри за деца и викторини с награди, рисуване на графити и презентация, посветена на лешоядите. Ще се излъчи и филмът на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа и конкретно за кражбата на яйца на световно застрашени видове в България, сред които и на египетски лешояд. От 21 часа заповядайте на барбекю на брега на реката.
 
 
Честването на деня в Маджарово се осъществява и с подкрепата на Фондация “По-диви Родопи”.
 
 
И това съвсем не е всичко – от 1-ви до 5-ти септември художниците от „140 идеи“ ще изрисуват стена от жилищна сграда в Маджарово (първият блок от града до кръговото). Темата на графита ще бъде посветена на лешоядите и на тяхната безценна функция в природата. Графитът ще бъде завършен в деня на празника.
 
 
Маджарово не случайно е наричан „Градът на лешоядите“. Тук се намира една от двете колонии на белоглавия лешояд в България. Маджарово е едно от най-важните места в страната за опазването на грабливите птици и специално за световно застрашения египетски лешояд.
 
 
В Русе събитието се организира с подкрепата на Регионалния исторически музей - Русе и Природен парк „Русенски Лом“ и ще се проведе от 18 часа в Лапидариума на РИМ - Русе и включва игри и викторини за деца с много награди, презентации, посветени на лешоядите и прожекция на филма на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа.
 
 
В Природен парк Русенски Лом гнезди една от последните двойки египетски лешояди в страната ни. Миналата година тук бе останала само една птица, която за щастие намери партньор и това лято дори отгледа поколение. С тях се върна и надеждата, че този вид все още не е изчезнал от Ломовете. Птиците са обект на редовен мониторинг, подхранване и охрана от страна на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“, съвместно с  Дирекцията на парка.
 
 
В Провадия празникът ще се проведе от 12 часа пред сградата на Община Провадия, където официално учениците от СОУ „Димитър Благоев“ и ПГСС „Земя“ ще дадат име на малкото лешоядче от гнездото с камерата. Ще бъде организирана викторина с награди и разходка за наблюдение на птици.
 
 
 
 
Провадия приютява една от последните двойки египетски лешояди в България, които и това лято дадоха поколение. За четвърта поредна година екип на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ постави камера в гнездовата ниша на двойката, благодарение на която всеки може на живо да наблюдава как расте малкото на сайта на проекта: www.LifeNeophron.eu
 
 
Събитието в Провадия се организира от БДЗП в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“ със съдействието Община Провадия,  СОУ „Димитър Благоев“ и ПГСС „Земя“, Медика 2000 ООД и Ловно сдружение „Провадия“.
 
 
Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%.  Основните причини за това са необезопасените електрически мрежи, нелегалната търговия с редки животни, а нередностите при употребата на пестициди и инсектициди в селското стопанство и нарочно поставените отровни примамки са опасни не само за вида, но и за здравето на хората и домашните животни.
 
 
Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата. Ако основните заплахи за тях не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот. Това са част от посланията, които Международният ден на лешоядите цели да отправи към хората с цел да привлече вниманието ни към този уникален вид, изпълняващ жизненоважната функция на санитар в природата, който почиства от умрели животни и по този начин предотвратява разпространението на зарази - тема, така актуална последните месеци.
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Покана за празнуване на Международния ден на лешоядите – 5 септември

Дочо Пиргов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Не зная защо толкова много обръщаме внимание на лешоядите, не го разбирам. Естествено е,когато страната изгуби животновъдството си да изчезнат тези птици. сега някой дава огромни пари, за ад възстановяваме изкуствено тази популация. Има толкова други , чисто български животни които чакат вниманието ни. В Гърция, доколкото зная свършиха парите за лешоядите и те се преселиха в отвъдния свят или в съседна България ,за да оцеляват. Изкуствени лупинги, свързани с пари и идеи.Дайте да търсим евросредства за нашата природа. Да увеличим защитените територии, да направим посетителски центрове ,да направим екопътеки и имащите отношение към природата да ги посещават и дават своята лепта за опазването в специални фондове. Да не гледаме само швейцарските пари, а да се опитаме и сами реално да опазим не само птиците, но и природата си. Не обичам лешоядите!

Елица Г. Пенкова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ами и аз не обичам много неща, г-н Пиргов, но не си губя времето да критикувам други хора, които обръщат внимание нещата, които аз смятам за глупави. Тръгнах да пиша на вие, но като препрочитам безумния коментар, просто не заслужава уважителна форма. Лешоядите, Пиргов, както всяко създание на тази планета си имат своето важно място в сложната система наречена Природа! Лешояди, да ви кажа, е имало и преди човекът да е започнал да се занимава с животновъдство. А защо трябва да се възстановяват изкуствено ли? Много просто. Защото именно изкуствено са намалени техните популациите :). Елементарно. За чисто българските животни, искам да кажа, че която и българска порода овца или крава попиташ, няма да започне да пее българския химн или да се кълне в знамето ни. За животните няма националности, няма политически граници. Има огради, пушки и ножове, с които човекът (българинът също попада в тази категория, колкото и по - висш да е...) си служи да помита и тях и другите( според теб не толкова "важни" създания). Аз от пари не разбирам, но като чета твоя коментар и ти не си много наясно. Но не разбирам, какво те бърка за какво се дават чужди пари, първо. Ппосле, повтарям отново, природата е природа, не се дели на българска, швейцарска или гръцка. Природата трябва да бъде опазвана, трябва да бъде обичана и където е необходимо да се удря по едно рамо, тя колко пъти го е правила за нас :) P.S.: Обичам лешоятите. Обичам и хлебарките. И прилепите и лястовиците. И червеите, и гущерите. И красивите и грозните. В крайна сметка на всеки гарчето е най - мило.

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф