Подземният шедьовър на Франция – пещерата Падирак в Централния масив

Във френския регион Окситания, в долината на р. Дордон, виеща се в Централния френски масив, е разположена уникалната пещера – пропаст Падирак (на фр. Gouffre de Padirac). Тя е развита в огромно карстово плато. Горният отвор на пропастта е с диаметър 35 m, а дълбочината ѝ е 103 m. В пещерата е силно развита огромна подводна речна система в характерните за района юрски варовици. В пещерната система може да се влезе чрез изградения през 30-те години на ХХ в. 75-метров асансьор (има и стълбище). 

Посетителският център към пропастта и пещерата
Пропастта, водеща към пещерата
Подходът към пещерата е с асансьор и стълбище.
(Сн. https//www.capital)

Има сведения, че пещерата е обитавана още от III в. През XV – XVI в. тук се е добивал калиев нитрат, известен и като калиева селитра, която служела за производство на черен барут, използван във военните конфликти не само в региона.

Подводната река

За първи път туристи посещават пещерата на 1 ноември 1898 г. Тя е открита официално за посещение на 10 април 1899 г. от Жорж Лейг, 87-я министър-председател на Франция. Дължината на галериите надхвърля 45 кm (заедно с някои странични разклонения - до 55 km), но за масово посещение са достъпни около 2,5 km. До ден днешен спелеолозите все още проучват цялостната пещерна система от подземни тунели.

Пропастта е изследвана за първи път през 1889 г. от Едуард-Алфред Мартел. Голяма част от заслугата за откриването на пещерната система се дължи на Ги дьо Лаваур (1903 – 1986), който още през 1938 г. успява да проникне навътре в пещерата до около 15 кm. Подземната река Падирак преминава през сложни коридори и достига до р. Дордон.

Е. А. Мартел, откривател на подземната пещера

В пещерата има изключително разнообразие от натечни карстови форми.

Интересна легенда свързва пропастта със Св. Петър (има и вариант, свързващ я със Св. Мартин). Пътувайки със своето муле, светецът обикалял района и спасявал хората, насочвайки ги към правата Христова вяра. По пътя му внезапно се появил Сатаната, който водил душите на хората към ада. Дяволът решил да избегне срещата, ударил с петата си земята и се образувала голяма пропаст, като се надявал светията и мулето му да пропаднат в нея. Но ездачът и животното с необикновено голям скок прескочили отвора на пропастта, където все още могат да се видят отпечатъци от копитата на мулето. Оттогава тази пропаст била наречена “вратата към ада”.  

Направените археологически изследвания доказват наличието на много останки, свързани с периода на Стогодишната война между Англия и Франция, които са изложени в малък музей към посетителския център. На по-късен етап се правят редица интересни палеонтологични и антропологични открития – намерени са кости от мамут и носорог, еленови рога, зъби от различни гризачи, обработен кремък и др. Биоспелеолозите откриват интересни организми от различни видове.

В пещерата се предлага пешеходна разходка (около 1300 m) и разходка с лодки (около 1000 m) в подземната река, която разкрива невероятната красота на този подземен свят. Дълбочината на посещаемата част от реката варира от 50 сm до 6 m, температурата на водата е постоянна (12°C), а тази в пещерата  също е една и съща (13°C).

Сн. https//www.aquitaineonline.com
Част от бреговете на подводната река
Повече от 130 г. в пещерните условия “узрява” качествено местно вино.

Пропастта и пещерата Падирак са най-често посещаваният подземен туристически обект във Франция, с около 450 000 посетители годишно. Организират се специализирани пещерни турове и експедиции, като годишната печалба на обекта е над 5 млн. евро.

Направете кратко видеопътешествие из този забележителен географски обект в Централния масив: https://www.perigord.com/listings/sites-touristiques-visites/gouffre-de-padirac/

Районът се използва и за екстремни спортове.

Попаднете ли в тази част на Франция не пропускайте да посетите този феноменален природен обект, в който ще почувствате романтиката на подземното пътешествие из недрата на Централния френски масив.

Автор: Георги Димов, възпитаник на специалност “География” в ГГФ, кореспондент на сайта Географ.бг във Франция

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф