Подземна пещера, съдържаща останки от ледниковата епоха , ще бъде 3D-картографирана

Американски учени са намерили начин да изследват кости от ледниковата епоха, лежащи на дъното на труднодостъпна подземна пещера, в лаборатория в Калифорнийския университет в Сан Диего, отдалечена на стотици километри. Кости от прародител на ленивеца, саблезъба котка и други древни същества са открити в пещерата Нойо Негро на полуостров Юкатан в Мексико преди седем години. Мястото е достъпно само за специално тренирани водолази, но сега технология, създаваща 3D карти чрез комбиниране на фотографии ще даде възможност на изследователите да “надникнат” вътре без рискованото гмуркане. 
 
 
До момента учените са открили в пещерата човешки скелет от ледниковата епоха и останки от животно, подобно на днешните слонове, праисторически ленивец и саблезъба котка. Археолозите смятат, че Нойо Негро съдържа още останки и може да бъде източник на важни познания за произхода на местното население в Америка. 
 
 
Нойо Негро, чието име означава “черна дупка”, е част от подземен лабиринт, наричан пещерна система Сак Актун. Пещерата се намира на дълбочина 30 метра и водолазите имат на разположение само един час, за да се гмурнат, което затруднява проучванията. Сега учените използват технология за анализ и подреждане на изображения, заснети от водолази. Фотографиите се групират в серии, благодарение на които се създават триизмерни модели. Технологията може да послужи дори за създаване на компютърни модели на артефактите от пещерата, които да бъдат изследвани от учени по целия свят и 3D-принтирани. В същото време останките ще останат недокоснати на мястото, където принадлежат. 
 
 
Въпреки, че пещерата е открита през 2007 година, първото научно изследване за нея е публикувано едва миналата година. Най-голямото откритие е скелет на 13000 години на момиче в тийнейджърска възраст. Анализ на ДНК от зъбите на момичето показва, че гените му имат азиатска линия. Този факт подкрепя тезата, че местните американци произлизат от хора, живели в Сибир, които са влезли в Америка, преминавайки по земна връзка през Беринговия проток, съществувала в далечното минало.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф