Победителите в Националния конкурс за детска рисунка „Рисувам Земята”

Тази година за първи път проведохме Национален конкурс за детска рисунка „Рисувам Земята” – това бе инициатива, ориентирана към най-малките любители на географията и пътешествията - децата от I до IV клас. В регламента бе заложено рисунките да изобразяват цялата Земя или части от нея, като например рисувана карта на България, на Европа или артистично изобразяване на глобус. Участниците имаха пълна свобода за изработване на рисунките - чрез използване на моливи, пастели, водни, темперни бои и др.

В конкурса се включиха над 230 участници, което направи избора на журито за най-добра рисунка почти невъзможен. Голяма част от рисунките, които получихме, заслужават да спечелят награда, затова благодарим на всички ръководители и деца – наистина сте се справили страхотно! Поради големия брой участници и трудния избор, журито взе решение да не бъдат отличени само 3 рисунки за първо, второ и трето място, а да отличи най-добрите, без да има класиране по места. Разгледайте галерията и се насладете на красивите творби на децата, които ще бъдат отличени. Есента голяма част от подадените в конкурса рисунки ще бъдат изложени в специална изложба в СУ „Св. Климент Охридски“.

Петя Цветанова - „Зелената майка Земя“

С рисунката се показва ,че нашата планета ще стане още по-хубава, ако засаждаме дървета и цветя, а не я замърсяваме. 

Росица Джагалова - „Песента на Земята“

Нашата планета има глас. Глас, с който си говори с Космоса! Той е отдавна известен на учените и любителите, които ловят и записват радиовълни, но сега за първи става достояние на целия свят. Американската космическа агенция НАСА публикува кратък аудио файл, на който се чуват странни пиукащи звуци. Интересно е, че те силно наподобяват езика на китовете и песента на птиците. 

Марина Райкова - „Моля, спрете!“

Всяка инициатива, насочена към предотвратяване и намаляване на замърсяването — от проектиране на продуктите, по-добро рециклиране, управление на отпадъците, сеитбооборот, прецизно земеделие и намалена употреба на пестициди и торове до по-чист транспорт и промишленост — както и към подпомагане на органите да прилагат ефективни мерки, ще допринесе за намаляване на натиска върху тези жизненоважни екосистеми.

Никол Димитрова Ребрева - „Аз обичам България“

Представям красотата на България чрез забележителностите, които най-много са ме впечатлили при моите пътувания из страната. 

Ивана Костадинова - „Земята в сърце“

Борис Симеонов - „Светът е вълшебен“

Животните и красотата на планетата Земя. 

Ателина Атанасова - „Ние обичаме нашата красива планета“

Нашата планета Земя: Чудо, което трябва да пазим. Бъдещето на Земята е в наши ръце. Деца хванати за ръце с планетата Земя се радват на нейните красоти. 

Стефания Емандиева - „Нашата красива планета пълна с живот“

Планетата е облечена и обута спортно. По нея има красиви къщи, цветя, храсти, пеперуди. Тя доволна се радва на топлото слънце. 

Виктория Иванова - „Моите земляни ме обичат“

По планетата се виждат морета и океани , в които плуват риби, платноходки, а тя се усмихва. По нея има къщи, палатка, растения. Вижда се красотата на небето - през деня светла част със слънце и по-тъмна част - нощта с Луната.

Дария Стойчева - „Зелената планета- дом за всички“

Планетата Земя е обиколена от сгради, цветна дъга, зеленина, много птици. По нея се виждат моретата и океаните, а тя се усмихва доволно.

Йоана Гогова - „Многоликата Земя“

Планетата е показана в лявата си част през нощта и как хората я замърсяват, а в дясната си част през деня колко чисти води, слънчеви сгради, растения и чисто небе с усмихнато слънце може да има, когато я пазим.

Марина Лавринович - „Пазете Земята!“

Пазете Земята - тя е една, а хората са много!

Огнян Камбуров - „Върховете на Боян Петров“

Картата представя изкачените от българския зоолог и алпинист Боян Петров  върхове на 8000 m. Повлияна е от дървената табелка с имената на тези върхове, окачена на едно дърво по "Пътеката на Боян Петров" (кв. Княжево - вр. Копитото, Витоша), която сме посещавали с Огнян. Неизкачените три върха (Еверест, Лхоце и Чо Ою) не са включени в картата.

Рая Герасимова - „Децата и Земята“

Изобразена е планетата Земя и любовта на децата към нея. Как момиченцето я дарява с любов, а момченцето я защитава. Всичко това се случва под зоркия поглед на Слънцето и Луната.

Йоана Митова - „Спомени“

"Няма резервна планета. Пазете Земята за нашите деца!"

Мартин Пламенов Костадинов -  „Земята е в нашите ръце“

Творбата показва, че планетата Земя е в нашите ръце и ние сме тези, които трябва да я пазят и да се грижат за нея. 

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф