Плаването на Стефан и Макс Иванови – да прекосиш Атлантика с гребане

Бащата Стефан и синът Максим (Макс) Иванови успяха да осъществят първата океанска гребна експедиция за България и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребната лодка „Neverest“ от изток на запад през сезона на ураганите (юли – октомври). Каузата им е в подкрепа на донорството и трансплантацията и да стимулират повече хора да бъдат потенциални донори след смъртта си и така да спасят човешки живот.

Те тръгнаха на 14 юни 2020 г. от пристанищното градче Портимао в Португалия и плаваха 8230 km само с гребане до остров Барбадос, където акостираха по обяд на 6 октомври 2020 г. С това постижение 17-годишният Макс постави световен рекорд за най-млад гребец прекосил Атлантическия океан според регистъра на океанските гребни експедиции Ocean Rowing Society.

Карта с маршрута на Neverest

Стафан и Макс построяват сами своята лодка в гараж в София, като първоначалната им идея е да достигнат Бразилия. Поради пандемията от Covid-19 границите на страната са затворени за граждани на други държави, което е причина двамата българи да се насочат към Барбадос. Остров, за който стана известно преди дни, че иска да се отдели от британската корона и да стане република. За цялото плаване от 115 дни, 105 прекарват в океана и акостират само веднъж на остров Лансероте, най-източния от Канарските острови, за да ремонтират автопилотната система и течовете в няколко складови помещения на лодката.

По време на плаването си ги следват обикновени делфинови риби, известни още като махи-махи (Coryphaena hippurus), летящи риби, китове, косатки и др.

По време на първите два месеца плаване двамата българи изминават средно по около 100 km на ден, сменяйки се по график на всеки 2 часа. Следва предизвикателството на безветрената междутропична конвергентна зона, в която попадат около 70-ия ден от експедицията. Това е зоната между 5° с.ш. и 5° ю. ш., където няма хоризонтален, а има почти само вертикален вятър, тъй като в северната част на тази зона минават северните пасати, а в южната – южните пасати. Променливостта на времето е другата особеност на зоната – в рамките на едно денонощие се редуват различни метеорологични условия.

Снимки: Neverest Ocean Row

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Пред храма "Кандария Махадева" в Индия

ггф