Пентагонът проектира роботи, които сглобяват сателити в Космоса

Пентагонът проектира роботи, които сглобяват сателити в Космоса

Концепцията предвижда роботи да сглобяват модулни сателити, наречени сатлетс, които тежат около 7 килограма и изпъляват функции като захранване с енергия, контрол и имат сензори. Техниката ще бъде доставяна в Космоса посредством системата Payload Orbital Delivery (POD), която е проектирана да бъде бързо и лесно изстрелвана. 
 
“Фаза 1 не само доказа приложимостта на роботизираните ни инструменти и техники за сглобяване, но и потвърди концепцията, че можем да изграждаме нови сателити в орбита, като физически съединяваме сатлети в Космоса”, посочва програмният директор на DARPA Дейвид Барнхарт. “Тези успехи могат в крайна сметка да доведат до революционната способност да създаваме нови, напълно функциониращи космически системи в орбита със значително намаляване на разходите”.
 
В момента сателитите са изключително скъпи, изискват дълъг период на разработка и евентуалната им поправка или обновяване в орбита са невъзможни. Сателитите, изпратени на 35 000 километра над Земята са недостъпни с наличните в момента технологии. Целта на програмата Phoenix е да даде решение на този проблем. 
 
Източник: www.focus-news.net

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф