Пауновите паяци - най-красивите представители в огромния свят на Паякообразните

Всеки, който се интересува от биогеография и зоология неведнъж е попадал на изключително интересни и красиви животни в различни части света. Някои от тях имат по-широко разпространение, а други се явяват ендемити и са характерни само за определени райони на планетата. Такива са т. нар. паунови паяци (Maratus), които се отнасят към по-дребните представители на големия клас Паякообразни (Arachnida). Родината на пауновите паяци е Австралия и само един вид се среща в Китай.

Един от видовете паунови паяци (Сн. https://www.flickr.com )

За първи път тези паяци са били обособени като отделен таксон през 1878 г. от немския учен Фердинанд Карш, работещ в Берлинския музей на естествознанието. Постепенно се откри нови видове паунови паяци.

Друг вид паунов паяк ( Сн. https://fr.wikipedia.org/)

Тези красиви малки същества достигат на дължина до 4 - 5 mm, но някои видове са още по-малки. За тях е характерен половият диморфизъм (разлика във формите на индивидите от различен пол на един и същ вид). По-голямата част от мъжките представители на пауновите паяци имат красива и ярка окраска на горната повърхност на корема. Това влияе особено при ухажването на женските индивиди. Често се използва и при конкурентните борби на мъжките индивиди. Доказано е, че тези паяци разпознават с острото си зрение и два цвята – ултравиолетово и зелено.

Вид от пауновите паяци (Сн. https://fr.wikipedia.org/)
Сн. https://commons.wikimedia.org/

Тези паяци се отличават с интересен брачен танц. Когато е забелязан от женски паяк от неговия вид той повдига цветното коремче, приличащо на цветно ветрило, и се опитва да я привлече, като същевременно тупка с крачетата си. Така той изпраща визуални и вибрационни сигнали към желаната женска.

Интересен танц на паунов паяк:

Сн. https://commons.wikimedia.org/

Ако мъжкият продължи своя танц когато женската не се интересува, в много случаи тя се опитва да го атакува, убие и дори да се храни с него. В някои случаи тя може да направи това и след чифтосване – т.нар. сексуален канибализъм. Когато женската вече е имала контакт с друг мъжки подава сигнал, че не възприема желанията на танцуващия срещу нея мъжки индивид. Това води до прекратяване на танца и търсене на друга потенциална партньорка.

Сн. https://de.wikipedia.org
Сн. https://www.flickr.com
Сн. https://commons.wikimedia.org/

Сред пауновите паяци има голямо разнообразие на цветовете и устройството им. Тъй като са малки, те са предизвикателство за учените зоолози, изучаващи необятния видов свят на паяците. Трудно е откриване и заснемането им. Както всички живи същества, те имат своето важно място в биоразнообразието на планетата и в природните комплекси, които обитават.

Румен Пенин

Проф. Румен Пенин е автор на книгата „Природна география на континентите“. Не пропускайте възможността да си я поръчате онлайн от нашия сайт.

Източници:
https://en.wikipedia.org
https://inaturalist.ala.org.au/taxa/568008-Maratus-speciosus
https://www.abc.net.au/news/2016-05-27/sydney-scientists-adorable-peacock-spider
http://peckhamia.com/peckhamia/PECKHAMIA_98.1.pdf
https://www.theguardian.com/environment/2018/jul/22/two-new-peacock-spiders
https://www.peacockspider.org/
https://inaturalist.nz/taxa/53600-Maratus

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Пролетна панорама към Пирин от село Добърско

ггф