Пара, кал и лед - Добре дошли в Долината на гейзерите

Долината на гейзерите се намира на територията на Камчатския край на Руската федерация. Тя е разположена на Източния хребет, в дълбокоерозиралата югоизточна част на Узон-Гейзерната калдера, която се явява част от басейна на река Гейзерна. Долината е едно от най-големите гейзерни полета в света и единствено в Евразия. Тя е разположена на полуостров Камчатка, в Кроноцкия държавен биосферен резерват и е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.
 
 
Река Гейзерна. Снимка: Уикипедия
 
Долината представлява всъщност дълбок каньон на река Гейзерна, в дъното на която на площ само от 6 kmсе намират многобройни гейзери, термални площадки, водопади и езера. На тази територия се наблюдава аномално високо биоразнообразие и висока контрастност на природните условия и микроклимат.
 
Самите гейзери са разположени в долното течение на река Гейзерна, близо до вливането ѝ в река Шумна, в отрязък от не повече от 2,5 km. Там се намират 20 големи гейзера и няколкостотин термални извора, извиращи в ниските части на каньона. Термалните води имат температура, която превишава 95°C.
 
Долината е труднодостъпна, тъй като на тази територия е обявен резерват. Нейната екосистема се явява уникална за Русия, изключително чувствителна е към външни въздействия и поради тази причина е под постоянен екологичен мониторинг.
 
 
Изригване на гейзера Жемчужний. Снимка: Уикипедия
 
 
Туризъм
 
Между 1967 и 1992 г. туризмът в района е бил забранен. От 1992 г. на туристическите фирми, които са сключили специален договор с властите на защитената територия, е разрешено да извършват в долината екскурзии с хеликоптер. Самостоятелният достъп на туристи до гейзерите е строго забранен, а годишната квота за организирани посещения е 3000 души.
 
 
През 2007 г. директорът на Федералната агенция по туризъм Стржалковский изпраща молба до президента Владимир Путин за увеличаване на квотата за посещение на обекта от туристи, на която получава отговор: "Такова решение трябва да бъде основано изключително и само на мнението на експертите", което пресата, разбира се, изтълкува като категоричен отказ.
 
 
Свличане на кални маси
 
През 2007 г. след обилни валежи в долината се образува свлачище, което препречва част от постояннотечащите води и така се образува естествен язовир. През 2013 г., проливните дъждове допринят за възвръането на стария облик на мястото. Ново свлачище унищожава естествения язовир, освобождавайки натрупалите се води. Когато водата намалява, отново се възстановяват и самите гейзери. Според някои експерти те дори са увеличили мощта си.
 
 
Нови свличания от началото на 2014
 
На 10 януари тази година в долината се свлича кално-каменен поток. Той разрушава т. нар. „Кралска вана”, която се напълва след изригване на гейзера, и една от панорамните площадки. Разрушена е дигата, удържала езерото, образувало се след голямото свличане през 2007 г. Долината на гейзерите едва се възстанови след събитията отпреди 7 години. Тогава мощният поток покри 2/3 от територията на уникалния паметник на природата. Много от гейзерите се оказаха под слой кал, и бе необходимо немалко време за да „се съвземат”.
 
 
Текст: Евгения Сарафова
 
В статията са ползвани материали от Уикипедия и Гласът на Русия.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф