Палаван - най-красивият остров на света, дом на добри и усмихнати хора

Островът се намира в зоната на влияние на югозападните мусони, които са причина за дългия валежен период от май до декември. Често през преходните сезони се проявяват разрушителните тайфуни, характерни за Филипините.

Палаван е с площ почти 12 200 km2. Дълъг е 425 km, а широк от 8,5 до 40 km. Разполага се между Южнокитайско море и море Сулу. Главният административен център е Пуерто Принсеса с население над 250 хил. жители. Населението на острова достига почти 1 млн. души, като особено пъстър е етническият му състав – тук живеят представители на над 85 групи с различни традиции, бит и култура.

На крайбрежието на Ел Нидо

По думите на световноизвестния морски изследовател Жак-Ив Кусто именно на Палаван могат да се видят най-красивите морски пейзажи. Тук се намира едно от природните чудеса на планетата – най-дългата подводна река с дължина над 8 km, течаща в система от пещери в националния парк „Сейнт Пол“.

Археолозите и антрополозите определят острова като едно от първите местообитания на съвременния човек. В западната част на острова е открит „човекът от Табон” в едноименната пещера, чиито останки говорят за живот на хора отпреди 10 - 20 хил. години, а според други автори - и над 40 хил. години. Тези останки имат общи черти предимно с австралоидната раса. На Палаван са заснети части от известните серии за Джеймс Бонд, както и от филма „Ултиматумът на Борн”.

Палаван е известен и с редките си животински видове, като палавански варан и палавански паунов фазан, морска крава (дюгон) и др. На острова могат да се посетят ферма за пеперуди, институт за крокодили и др.

След като кацнахме в Пуерто Принсеса поехме на север и след 5-6 часово пътуване с минибус пристигнахме в селището Ел Нидо. Беше привечер и веднага се потопихме във вечерния живот – посрещна ни дим и миризма на печено и пържено, преобладаващо от риби и други морски дарове, разходихме се из улички с ресторанти и магазинчета за хранителни продукти и сувенири, погледахме баскетболен мач на осветено игрище в центъра – любим спорт тук, както се убедихме по-късно.

Ел Нидо е цял резерватен район, в който влизат около 40 острова, както и защитени акватории. Това е наистина един от най-красивите райони не само на Филипините, но и в света. Особено величествени са отвесните варовикови скали, кораловите градини, девствените крайморски гори.

На другата сутрин очаквахме с нетърпение обиколката ни в района със специалните лодки за туристи. За да се качиш на тях обаче трябва да влезеш до гърдите във водата и с високо вдигнати ръце да носиш багажа си, за да не се намокри, докато се добереш до твоята лодка. Пъргавите млади филипинци помагаха на полууплашените туристи в настаняването по лодките. След първоначалната мокра изненада заехме местата си и се отправихме на пътешествие из света на невероятната природа на Палаван и обкръжаващите го острови.

Да се добереш  до лодките е малко приключение

 Пътуването между островите е незабравимо пътешествие

Всеки ден в района тръгват лодки в различни посоки с различни маршрути и туристите могат предварително да се запознаят с тях и да решат къде да отидат. Маршрутите включват посещение на различни острови, време за плаж и почивка, както и разнообразни атракции, като гребане с кану.

Възможно е да се наеме самостоятелна лодка или да се  пътува с други чужденци

 На определени места могат да се наемат канута и да се разхождаш из някой от кресивите заливи

Денят беше слънчев, постепенно стана топло и желанието да се изкъпем в изумрудените води се засили. Скоро спряхме на красив плаж и имахме два часа за първата разходка и къпане. Остана време и да утолим жаждата си със сок от кокосови орехи, които се предлагат на плажа.

На много места има спирки  край красиви плажове, където може да се остане няколко часа или цял ден

Накъдето и да погледнехме ни обграждаше красотата на природата. Изключително впечатляващи бяха назъбените била на околните скални завеси, малките затворени между тях езера и многобройните пещери.

Скалата Свинската муцунка...

Наближи време за обяд и на следващия по маршрута ни остров под сянката на палмите домакините сервираха вкусни ястия и безалкохолни напитки. След обяда имахме възможност да се разходим и да опознаем част от растителния и животинския свят на този уникален природен свят, а който желаеше можеше да се гмурка или да лови риба. В района на о. Палаван кораловите рифове са над 11 хил. km2, открити са над 120 вида корали и над 800 вида риби, което прави водите на острова предпочитани от хората, занимаващи се с подводен риболов и дайвинг.

Понякога обяда се сервира на борда на лодката, а понякога на брега...

След обяд потеглихме към нови интересни места и попаднахме в един изключително красив, обграден от скали морски район, където можеше да се плува до насита. Беше предвидено и време за разходка с кану. В района обикаляше лодка, от която през цялото време звучеше силна музика. Оказа се, че това е подвижна будка, от която се продава местния палавански сладолед, а музиката подсеща хората, че наблизо има сладолед.

Предложението за сладолед е свързано с филипинска мелодия, която се чува надалече...

Надвечер спряхме на един частен плаж с удивителна красота, който се оказа на хотела, в който бяхме отседнали. На брега имаше няколко малки и добре обзаведени бунгала, които можеше да се наемат и човек да остане насаме с природата колкото време иска.

Красива игра на слънцето и островите на Ел  Нидо

Трудно е да попаднеш на този екзотичен остров...

На следващия ден се отправихме към друга част от удивителния архипелаг. В един красив залив посетихме останките от храм на секта, действала известно време в района и оставила след себе си интересни постройки, кръстове, скулптури. По всяко време на деня цветовете на обграждащите ни причудливи скали се менеше в зависимост от височината на слънцето над хоризонта. Надвечер вълшебните залези ни отнасяха в един приказен свят.

Из селището Ел Нидо...

Децата обичат да се снимат и след това да се видят на екрана на фотоапарта...

Нищетата съжителства с претенциозни хотели...

Имахме достатъчно време, за да обикаляме из основното селище Ел Нидо и съседните селца. Хората навсякъде се усмихваха и искаха да помогнат с каквото могат. Децата искаха да се снимат и с удоволствие позираха. В един по-отдалечен край на селището попаднахме на местно първенство по баскетбол между махалите на Ел Нидо. Истински се забавлявахме с темпераментната публика и всеотдайните отбори. Вечерите не пропуснахме да се докосваме до кулинарната география на острова.

Баскетболът, любимата игра на  местните, се превръща в празник почти всяка вечер...

Макар и за кратко, докосването до о. Палаван и неговата природа и хора остави за нас много красиви спомени. Очакваха ни още много интересни обекти за посещение от Филипините, но част от сърцето ни остана именно тук – на удивителния остров Палаван.

Залезите над островите  са удивително красиви..

Всеки ден излезли мокри от водните приключения - следва изпиране и сушене да дрехите...

Автор: проф. Румен Пенин

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Врачешкият манастир "Свети Четиридесет мъченици"

ггф