Оймякон - Полюсът на студа

Оймякон - Полюсът на студа

Селището се намира в източната част на Якутия, близо до полярния кръг, и има население от 521 души. Продължителността на деня е различна - от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са "бели" и е светло почти през цялото денонощие. Оймякон е разположен на около 750 m надморска височина, на левия бряг на река Индигирка.
 
 
Снимка: Fred Holmes
 
 
Температурният рекорд за района е -71,2 °C. Но на идващите тук са достатъчни -50 или -55 °C, за да почувстват студа. Затова Оймякон се смята за най-студеното населено място на Земята и печели името „Северен полюс на студа“. Рекордът от над -71°С е измерен в метеорологичната станция Томтор през 1933 г. По неофициални данни, температурата в селото е падала до -82 °C през 1916 г. Другият претендент за най-ниска измерена температура е якутският град Верхоянск, който се намира зад полярния кръг.
 
 
Празник в селото. Снимка: shandi
 
 
Ние започваме да мръзнем при -50 °С. Ако е по-топло, тоест температурата е по-висока от -50 °С, можем да смятаме, че зима не е имало”, - разказва представителката на местната власт в Оймякон, която издава туристически сертификати, потвърждаващи посещението на най-студеното място на Земята, където живеят хора.
 
Оймякон има много конкуренти - други якутски селища, които също претендират за званието „Полюс на студа”. Но Оймякон остава най-популярният сред тях. Именно тук идват най-голям брой туристи, които върху себе си искат да почувстват какъв е този студ и с енергично движение на ръката да хвърлят една чаша вряща вода във въздуха, наблюдавайки зрелищното ѝ замръзване.
 
 
Снимка: ya.stranac@yandex.ru
 
 
За пристигналите в Якутия „Полюсът на студа” е интересен също и с това, че мястото не е типично туристическо. Тези, които тук са заети в „сферата на туризма”, са по-скоро изключение от правилото, а и те го правят от лични мотиви. Един от тези хора е Валерий Винокуров, местният метеоролог. Той живее в дървена къщичка с малка градинка, в която е метеорологичната му будка. Той има само една стая за гостите, със стандартен набор от съветски мебели и кухня, където той си готви якутски деликатеси: конска карантия или нарязана замразена сурова риба, която прилича на дървени стърготини. От местните деликатеси също си заслужава да опитате якутския сладолед, направен от Валерий и оставен за минутка в коридора, за да замръзне. Домакинът показа и банята: мивка, разположена в съседство с дупка в пода. Ваната трябва да се пълни с вода ръчно от желязната бъчва, където се топят огромни буци лед.
 
 
 
Снимка: Natalis581986
 
 
В Оймякон туристите имат възможност да видят живота на селото, което не се подготвя за туристически посещения, а живее със своя собствен ритъм. Те могат да си купят нещо в единствения магазин в селото, където цените не са по-ниски от московските, да влязат в училището, за да видят как работят хората в котелното помещение, което осигурява топлина на местните жители или да наблюдават метеоролога, който се движи из селото на моторна шейна, за да измерва нивото на водата там, където реката не замръзва.
 
 
Снимка: globaldiscussion
 
 
Ако ви е любопитно колко градуса е в Оймякон в момента, можете да проверите тук.
 
 
В статията са използвани материали на http://bulgarian.ruvr.ru/

Публикувано от geolub

3 Коментара - Оймякон - Полюсът на студа

Ясен (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Аз при минус 50 си пия ракията

Искра (непроверено) February 08, 2017

Отговори
дават го минус 28 през деня, значи нямат зима :)

печо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Еййй сега е -47 там, а в София се оплакваме от -15

Сподели

Снимка на деня

Старинният град Сус, Тунис

ггф