Отзив за Българския географски фестивал - Казанлък 2016

Още с пристигането на участниците, прекрасно впечатление направи стройната, вдъхваща спокойствие и ведро настроение организация по тяхното посрещане. От входа на Дома на културата „Арсенал“ чаровни млади момичета с красиви усмивки насочваха пристигащите към местата за регистрация, където новодошлите получаваха своите сертификати за участие в Българския географски фестивал – красиво изработени сертификати, повод за гордост, че сме българи и обичаме Географията.  
 
 
Събитието беше открито с приветствено слово от кмета на града г-жа Галина Стоянова. Гражданите на Казанлък заявиха своето гостоприемство и топло посрещане, представяйки ни феерия от песни, спортни и народни танци. Своето приветствие към участниците във фестивала отправи и председателят на Българското географско дружество доц. Стоян Недков. Председателят на Организационния комитет на Фестивала проф. Румен Пенин връчи специални плакети с логото на Географския фестивал на хората, допринесли за неговото реализиране. Сред тях бяха проф. Ангел Велчев, доц. Стоян Недков, кметът г-жа Галина Стоянова, а също и ученикът от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък Николай Найденов, чието дело е логото на Географския фестивал.
 
 
Поднесеният цветен букет от поздравления беше последван от няколко изключително интересни научно-популярни презентации: „Географията като приключение и пътешествие: Пътуване на изток...” – проф. Румен Пенин; „Имиграция и демографски промени в Европа” – доц. Георги Бърдаров; „2 години Географ БГ” – ас. Евгения Сарафова, ас. Димитър Желев. Забележителният географ и пътешественик проф. Пенин представи удивително красиви места от Малайския архипелаг, като в присъщия за него безкрайно интересен и завладяващ стил разкри пред аудиторията пъстротата на заобикалящия ни свят и вдъхна у всекиго желанието за пътешествие и увереността, че всяко кътче на планетата заслужава да бъде опознато!
 
 
Позитивното и вдъхновяващо настроение, струящо от сцената на Дома на културата, не напусна участниците нито за миг през следващите часове. Малко по-късно същия ден учениците от различни части на страната, заредени с още повече географска енергия премериха своите сили в Първия кръг на отборното състезание „Географиада“.  
 
 
Подобаващо внимание в края на изпълнения с емоции първи ден от Фестивала беше отдадено и на кулинарната география - всички присъстващи имаха възможност да се насладят на приготвените и поднесени с любов казанлъшки храни и напитки, в съчетание с музика, танци и приятни разговори, географски усмивки, прегръдки, фотосесии.
 
 
На следващия ден героите са отпочинали и презаредени, окрилени от розово благоухание и готови за нови преживявания. В приятната слънчева утрин бяха проведени редица мероприятия: индивидуално ученическо състезание „Разходка с изненади”, семинари за учители („Нови възможности пред географското образование”) и студенти („Професионална реализация с география”), изложби и др. 
Достоен завършек на Географския фестивал беше финалът на отборното състезание „Географиада“, в който десетте най-добри отбора, излъчени след първия кръг публично демонстрираха своите географски знания. Аудиторията слушаше и наблюдаваше с интерес, вълнуваше се от място заедно с участниците. 
 
 
Тържествено бяха връчени наградите на победителите от отборните и индивидуалните състезания - заслужени награди за положените труд и старание. Тези ученици бяха повод за гордост, както за техните родители и учители, така и за всички любители на Географията и накараха всички да повярват,  че докато има млади и будни хора като тях, има надежда за по-добро бъдеще!
 
 
Повод за радост и гордост за всички бяха и излъчените победители от петте национални географски конкурса, предшествали Българския географски фестивал – Казанлък 2016: конкурс за есе на учители по География „Моят час по география“; конкурс за фотописи (до 7. и до 12. клас); конкурс за студенти „Най-добра карта“; конкурс за снимка – България; конкурс за снимка – свят; конкурс за видеоклип за българчета в чужбина.
 
И накрая… Героите бяха уморени, но удовлетворени и изпълнени с хубави спомени и положителни емоции! Създадоха се нови приятелства, откриха се нови географски хоризонти! Беше един истински празник на Географията! В заключение и с увереност можем да твърдим: вече всеки мечтае за следващия Български географски фестивал и тайно си мисли: „Къде ли ще е той?“.
 
 
 
 
Автор: ас. Мария Петрова, 
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Отзив за Българския географски фестивал - Казанлък 2016

Диана (непроверено) February 08, 2017

Отговори
И ние присъствахме, Мария, на фестивала и споделяме с колегите това, което си описала и преживяла. Дай Боже повече такива събития и занапред. Благодаря на организаторите, че ги и че направиха такъв чудесен празник в Казанлък!

Христо Кичиков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Наистина всичко беше чудесно. Благодаря на организаторите, на домакините и на всички участници.

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф