Откриха уникално древно морско създание с три крайника

Трибрахидиум (Tribrachidium) е обитавал плитките морета преди приблизително 550 млн. години по време на периода едиакарий. Животното е изглеждало като диск с три пипаловидни крайника. Трибрахидиумът се е отличавал с трикратна симетрия, което означава, че три сегмента са огледален образ един на друг. За сравнение, хората имат двукратна или двойна симетрия, а морските звезди имат петкратна симетрия. Никое от съществуващите днес създания няма трикратна симетрия.
 
 
Тъй като не разполагахме със съвременно сравнение, беше изключително трудно да разберем как е изглеждал организмът, когато е бил жив – как се е движил, ако се е движил, как се е възпроизвеждал,“ казва Имран Рахман от Бристълския университет във Великобритания – ръководител на изследването. Сега Рахман и колегите му са използвали динамика на флуидите, за да разкрият, че трибрахидиумът вероятно се е хранил с разтворените във водата органични частици.
 
 
Екипът е създал триизмерен дигитален модел на организма, базиран на фосили от Южна Австралия. Вкаменелости от животното са открити и в Русия и Украйна. Учените са симулирали виртуални течения, имитиращи средата в плитките морета по онова време. Симулацията е показала, че при удара си в трибрахидиума водните течения се забавят и образуват вихри, които се насочват към ъглите между трисиметричните му крайници. Вероятно това е позволявало на животното да улови и погълне частици храна. „Това е наистина вълнуващо, тъй като досега не е имало надеждно доказателство за хранене с разтворена храна при организми от този период,“ казва Рахман. Той посочва, че възнамерява да използва подобни модели на флуидна динамика, за да разбере как са се хранили и други мистериозни същества от периода едиакарий.
 
 
Изтчоник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф