Откриха останки от Испанската армада край бреговете на Ирландия

Находките са от „Ла Хулиана“- един от трите кораба на Испанската армада, разбили се край бреговете на Стрийда през 1588 година. Зимните бури през последните две години разкриха съкровището на морското дъно и в момента оръдието, едно колело от оръдейна количка и гюлета, извадени от водата, се реставрират.


„Оръдието е в прекрасно състояние“, заяви археологът Финбар Муур.
 

Каталонският кораб „Ла Хулиана“ е бил построен в Барселона и се е сражавал за Армадата.

Испанската армада, също като Непобедимата армада или Великата армада (известна в буквален превод от испански като Флотът на щастието) е най-големият до времето си военен флот. Създаден е от крал Фелипе II в годините 1586, 1587 и 1588 с цел десант на Албиона и завладяването му.

Състои се от 134 испански кораба, от всички съставни части на тогавашна Испания, която по това време включва Португалия и двете кралства - Неаполитанско и Сицилианско. От тези кораби, 40 са линейни с 8 766 моряци, 2 088 гребци, и 21 855 войници. По план към тях е прикрепен специално подготвян за целта в Нидерландия дебаркационен корпус. На корабите има също около 300 свещеници, монаси и инквизитори, които имат за задача да разтурят Англиканската църква и да възстановят католицизма в Англия.

В крайна сметка почти 2/3 от състава на армадата е унищожен и през септември 1588 година в испанските пристанища се завръщат около 60 кораба с близо 10 хил. души. Испанската държава полага грижи за завърналите се хора, осигурява им пари и болнични грижи за ранените. От друга страна, англичаните дори не плащат дължимото на част от моряците си.
 
 
Победата над Непобедимата армада бележи началото на упадъка на Испанската империя за сметка на Холандската и Британската империи. Испания още дълго ще е най-силната и могъща държава в Европа и света, но англо-шотландската "победа над Непобедимата армада" нанася сериозен удар върху престижа на Испания, която по това време владее и Португалия, и с която през 1494 година Испания е разделила света за колонизиране посредством папата. 
 
 
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф