Откриха нов вид мармозетки в Бразилия

Откриха нов вид мармозетки в Бразилия

Екип от учени е открил нов вид мармозетка от семейството на остроноктестите маймуни в бразилската част на Амазония. Мармозетката на Шнайдер (Mico schneideri), описана в последния брой на списанието Scientific Reports, е кръстена на професор Хорацио Шнайдер, пионер в изследванията на разнообразието и еволюцията на маймуните.

а) възрастна женска, б) възрастен мъжки
Автор: Diego Silva, cc-by-sa 4.0, Commons Wikimedia
Автор: Rodrigo Costa-Araújo

Откритието е направено от екип изследователи, ръководен от Родриго Коста Араухо, понастоящем асоцииран изследовател в Museu Paraense Emílio Goeldi.

Амазонските мармозетки от рода Mico се срещат само в застрашените гори на Амазония в т.нар. дъга на обезлесяването, регион, който представлява половината от глобалното изменение в земеползването през последните 30 години. Понастоящем не са предприети мерки за опазване, за да се отговори на загубите на местообитания и намаляването на популацията, на които са подложени мармозетките, главно защото са слабо проучени.

Общият брой видове амазонски мармозетки остава неизвестен. През 2019 г. Араухо и неговият екип откриха вида Mico munduruku от друга зона в „дъгата на обезлесяването“.

Източник: Wildlife Conservation Society

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

"Орловият мост" в село Ноевци

ггф