Откриха гигантски тунели от плазма около Земята

Забележителното откритие показва, че тези тунели следват линиите на магнитното поле на планетата и достигат на голямо разстояние над повърхността й. Използайки нов метод за възпроизвеждане на изображения, ученият е бил в състояние да създаде видеомодели на движението на структурите и дори да ги картографира триизмерно. 
 
Откритието е на Клео Луи, студент в Университета на Сидни, Австралия. Тя е успяла да направи нещо, което друг астроном не е постигал досега - да намери доказателство за предполагаемите плазмени тунели, намиращи се на 600 километра над земната повърхност. Непосредственото обкръжение на Земята е заето от магнитното й поле, наречено магнитосфера. В него обаче има и плазма, генерирана при йонизирането на атмосферата от слънчевата светлина. 
 
Най-вътрешният пласт от магнитосферата е йоносферата, а над нея се намира плазмосферата. В тях има структури от плазма с различни форми, включително новооткритите плазмени тунели. За MailOnline Луи посочва, че всеки тунел е с дължина между 10 и 50 километра и се простира на няколкостотин, а вероятно и няколкохиляди километра. Възможно е те да игрят важна роля, смекчавайки енергията на радиационните пояси, заобикалящи Земята. Луи е получила наградата “Бок” на Австралийското астрономическо общество за 2015 година за откритието си.
 
 
ИА Фокус

Публикувано от geolub

1 Коментара - Откриха гигантски тунели от плазма около Земята

??? (непроверено) February 08, 2017

Отговори
всеки тунел е с дължина между 10 и 50 километра и се простира на няколкостотин, а вероятно и няколкохиляди километра

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф