Откриха фосили от тропическа гора в Арктика!

В изследване, публикувано наскоро в журнала Geology, учени съобщават за откритието на фосилизирана тропическа гора в Шпицберген.
 
Снимка: Airflore
 
Крис Бери и екипът му от Университета Кардиф във Великобритания са открили вкаменелости от тропическо дърво - останки от древна тропическа гора. Смята се, че преди 380 милиона години Шпицберген се е намирал близо до Екватора и чрез движението на тектонските плочи е достигнал големите северни ширини, където се намира в момента.
 
Снимка: Billy Lindblom
 
Фосилизираните клони, намерени от изследователите са плауновидни. Плауновидните (Lycopodiophyta) са отдел растения, най-древната оцеляла днес група васкуларни растения, наред с Псилотовидните. Размножават се чрез спори при хетероморфна смяна на поколенията, като някои видове са изоспорови, а други - хетероспорови. Учените смятат, че интензивният растеж на тези дървета по онова време е помогнал да се намали количеството на въглероден двуокис в атмосферата. “Широко разпространено е схващането, че по време на геоложкия период девон е имало голям спад в нивото на въглероден двуокис в атмосферата - от 15 пъти сегашните нива до нива, близки до днешните,” казва Бери. “Най-вероятно еволюцията на дървесната растителност е довела до този драматичен спад, тъй като растенията са поглъщали въглероден двуокис както чрез фотосинтеза, така и чрез процеса на формиране на почви.”
 
 
Представител на Lycopodiophyta
 
Заради минусовите си температури Шпицберген е избран за дом на банка от семена от целия свят, които се замразяват, за да бъдат съхранени в случай на глобално катастрофално събитие. “Удивително е, че открихме една от първите гори на мястото, което се използва за запазване на разнообразието на земните растения,” изтъква Бери.
 
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица

ггф