Отбелязва се Деня на река Дунав с писане на статии в Уикипедия

По случай Деня на река Дунав в Уикипедия се провежда инициатива за писане на статии свързани с най-международната река в света. Периодът е 29 юни – 6 юли 2020 г. (включително). Инициативата идва от Уикимедия Сърбия и се провежда в няколко държави, сред които и България. В нея може да се включи всеки, а тематиката на статиите е разнообразна – селища, исторически забележителности, острови, притоци, животински и растителен свят, защитени територии и зони, стопански дейности, традиции.

Река Дунав при Русе.
Автор: Явор Мичев

Река Дунав протича на територията на 10 европейски държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна, а водосборния ѝ басейн обхваща над 800 хил. kmплощ, на територията на още 9 държави – Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово).

Водосборният басейн на река Дунав.
Автор: Shannon1

Денят на река Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която през 1994 г. в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав. Отбелязването му се организира от Международната комисия за опазване на река Дунав. Денят на река Дунав е най-големия международен фестивал на реките в света.

Река Дунав е с много важно значение за транспорта, туризма и биологичното разнообразие на континента, за което е нужно нейното балансирано използване, опазване и поддръжка.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф