Островът като експеримент на природата и обществото

В поредицата Островът – символ, експеримент и приключение на предаването Радиоенциклопедия по програма Христо Ботев на Българското национално радио с водещ Росица Панайотова, се представят островите не само като природен, но и като социален експеримент, за условията на изолация и влиянието ѝ върху еволюцията.

Целият епизод на предаването слушайте тук: https://www.bnr.bg/post/101239202

Епизодът започва с д-р Димитър Желев от Софийския университет, който запознава с класификациите на островите – континентални, вулканични, коралови, наносни. Както и дава примери и причините за изграждане на изкуствените острови.

Биолозите Марио Лангуров и Николай Симов от Националния природонаучен музей при БАН се връщат към първите изводи на Чарлз Дарвин за животинските видове на Галапагоските острови (и най-вече чинките), довели до създаването на неговата теория на еволюцията. Заедно проследяваме и модерния опит за проверка на тази теория в началото на ХХ век, пак там, от съпрузите Розмари и Питър Грант, довел до някои съществени уточнения, а експериментите на природата, описани в редица нови научни хипотези, които оспорват редица стереотипи пък ни отвеждат при нектарниците на остров Хаити и при водните кончета в Нова Зеландия.

И тъй като островите в определен смисъл не са само природен, но и социален експеримент в условия на изолация, от изследователите Иво Величков и Спасимир Пилев узнаваме любопитни подробности както за раждането на самобитни практики на островите Сентинел и Бали, така и за отмирането на канибализма на последното място на Земята, с което го свързваме – островната държава Нова Гвинея.

Темата с островите е застъпена в главата за разделените острови в книгата „10 неразказани истории за света“.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф