Остров Ханс и "Войната на уискито"

Остров Ханс и "Войната на уискито"

След няколко десетилетия спорове най-накрая бе сложена точка на така наречената хумористично „война на уискито“. Става въпрос за териториалните претенции на Дания и Канада относно малък остров намиращ се отвъд Северната полярна окръжност. Това е остров Ханс, който се намира в центъра на протока Кенеди - част от големия пролив Нарес, който свързва морето Линкълн с Бафиново море. Същият пролив разделя териториите на големите острови Гренландия и Елсмиър. Както навярно знаете първият от тях представлява автономна провинция на Кралство Дания, докато вторият остров е част от пределите на Канада. 

Местоположението на малкия остров

Остров Ханс носи името на гренландския изследовател Ханс Хендрик, който идва на него през далечната 1853 г. Той е с изключително малки размери – неговата площ е едва 1,3 кв.км. Разположен е на 80° северна ширина и не е обитаван, но въпреки всичко това той попада в този интересен конфликт на интереси между Канада и Дания. Интересното в случая е, че според Конвенцията за морско право на ООН страните имат законно основание за суверенна територия, известна още като изключителна икономическа зона, която възлиза на 12 морски мили от крайбрежната линия (около 22 километра). Така разгледано, малкият остров попада в акваторията и на двете държави, които имат право на претенции към неговата територия. 

Източник: http://amproehl.com

Така през годините двете страни водят спорове относно поделянето на острова. През 1984 г. представителите на Канада оставили на него техния флаг и бутилка канадско уиски, което провокирало тези на Дания да отговорят подобаващо, но с бутилка аквавит. Оттам идва и името „войната на уискито“.  

Източник: The New York Times

На 14 юни тази година външните министри на двете страни подписаха договор относно определянето на техните граници на самия остров и в допълнение на това си размениха бутилки алкохол, които да останат за спомен от този уникален по рода си конфликт. Разбира се, много политици определят този спор като псевдо-конфликтен или пък дори като „най-приятелската война в историята“. Факт е обаче, че в историята винаги ще бъде запомнена „войната на уискито“, която не даде нито една човешка жертва, а единствено усмивки по нашите лица. 

Външните министри на Канада и Дания, източник: CBC

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф