Осем трилиона малки пластмасови зрънца попадат във водните местообитания на САЩ всеки ден

Малките колкото пясъчно зрънце пластмасови частици обикновено се използват в продукти за почистване, изтъркване и ексфолиране. Заради миниатюрния си размер зрънцата не могат да се уловят от филтриращата система и преминават през водопровода и пречиствателните станции обратно в океана. Зрънцата не са биоразградими и често биват поглъщани от диви животни. 
 
 
В предишни изследвания доказваме, че микропластмаси от същия вид, размер и форма могат да пренесат зарази към животните и да причинят ефект на отравяне”, посочва ръководителят на проекта Челси Рохман. „Смятаме, че научните доказателства за микропластмасите подкрепят прокарването на закони за отстраняване на зрънцата от козметичните и хигиенни продукти.”
 
 
Над десет щата вече са предприели стъпки за премахване на пластмасовите микрозрънца, въпреки че според Рохман и колегите й все още има вратички в закона, които трябва да бъдат затворени. „Закон за води без микрозрънца” (Microbead-Free Waters) беше представен в Конгреса на САЩ по-рано тази година. Федералният законопроект би „забранил козметика, съдържаща синтетични пластмасови микрозърна” от началото на 2018 г. 
 
 
Според организацията Environmental Advocates of New York компаниите Johnson and Johnson, L’Oreal, Colgate-Palmolive, Proctor and Gamble и Unilever вече са пристъпили към действия за отстраняване на микрозрънцата от продуктите си.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф