Осем прекрасни села в Странджа планина

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m). Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum).
 
На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас - Природен парк "Странджа". В него попадат резерватите "Силкосия", "Тисовица", "Узунбуджак", "Средока" и "Витаново".
 
Поглед от връх Голяма Папия; Източник: Уикипедия
 
 
Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България - според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.
 

1. Българи - последното българско нестинарско село

Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост.
 
 
Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността - Костѝ, Бродилово, Граматиково и др. Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил - нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата - те са преследвани и обявявани за "обладани от дявола". През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата. В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства.
 
 
Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи. 
 
 
Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия
 

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк "Странджа". В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола.
 
 
В църквата "Свети Пантелеймон", която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си. 
 
Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна. 
 
 
Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.
 
 
Странджанската зеленика - символ на планината

 

3. Варвара - красавицата на морския бряг

Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия.
 
 
Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол). Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището - Варвара.
 
 
Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие. В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите. 
 
 
Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия
 

4. Костѝ - селото на дървените къщи

Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол.
Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в. На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия.
 
 
Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.
 
 
 
 
 

5. Кондолово - селото със запазена странджанска архитектура

Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.
 
Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия
 

6. Граматиково - сгушено сред зеленина

В селото се намира църквата "Свети 40 мъченици", която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция "Горска сбирка", която е посветена на природата на Странджа планина. Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.
 
 
Изглед към с. Граматиково. Снимка: Уикипедия
 

7. Калово - село с красива гледка

Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа.
 
 
В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът "вековна гора" важи с пълна степен. Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално - дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени.
 
 
Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.
 

8. Бръшлян - архитектурен и исторически резерват

То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикувано от geolub

11 Коментара - Осем прекрасни села в Странджа планина

товарищ Пропойцев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
А за пътеките в Пролома, кога ще пишете?!?

донкашахова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Защо липсва Стоилово

Иво Жеков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Последната къща не е от Бръшлян, изобщо не е странджанска - от Котленско е!

Иво Жеков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Последната къща не е от Бръшлян, изобщо не е странджанска - от Котленско е!

Иво Жеков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Последната къща не е от Бръшлян, изобщо не е странджанска - от Котленско е!

Пътуващ (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Разбира се, че е от Бръшлян - бил съм там 100 пъти. Котел има съвсем друга архитектура.

Пепа Николова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Да ,защо липсва Стоилово?Прекрасно село!

местен (непроверено) February 08, 2017

Отговори
странно, че за такава интересна статия има толкова негативни коментари и въпроси от типа на "защо няма" ... къде са положителните коментари? няма го стоилово - да, но го няма и евренозово, младежко и т.н. - това ли ни е проблема сега? и "последната" къща, която по една случайност е собственост на един приятел от Бръшлян - котленско ;) - това ли е фокуса на проблема? или тук сме правим на специалисти по "котленска" и "бръшлянска" архитектура само за да докажем, че нещо не е така...И после - за кои точно "Проломи" става дума? Ако не е тайна де...;)

местна (непроверено) February 08, 2017

Отговори
ами българин го кажи и това е... статията е полезна, информативна и явно се чете, а защо никой не оценява труда, това е друг въпрос...

Радко (непроверено) February 08, 2017

Отговори
а Младежко

димо писаров (непроверено) February 08, 2017

Отговори
А къде са м,църква и факия до автора на клипа те са (турски села`p

Сподели

Снимка на деня

В подножието на Кабиле

ггф