Ориентиране в местността без карта

Ориентиране в местността без карта

Ориентиране по слънцето и часовника
 
Този способ се основава на факта, че за територията на България слънцето в 12.00 ч. се намира на юг в най-високата си точка над хоризонта. Местните предмети имат най-малка сянка и тя е ориентирана на север. За да се определим приблизително посоката юг през останалата част от денонощието, поставяме часовника пред себе си и го задържаме в хоризонтално положение така, че часовата стрелка да бъде насочена към Слънцето. Ъглополовящата на ъгъла между часовата стрелка и направлението към цифрата 12 на часовия циферблат ще сочи посока юг. Преди обяд трябва да делим на две дъгата (ъгъла) на циферблата, която часовата стрелка трябва да измине до 12.00 часа., а след обяд дъгата която тя е изминала след 12 часа.
 
Важно
 
Заради промяната на лятното и зимното часово време кулминацията на слънцето е в 13 ч. през лятото и в 12 ч. през зимата — тогава то сочи посоката Юг.
 
Точността на този способ зависи от височината на светилото над хоризонта. Колкото по-високо е Слънцето, толкова по-голяма е грешката. През лятото тя може да достигне 15-20 градуса. При южните ширини използването на този способ е нецелесъобразно.
 
 
Ориентиране по полярната звезда
 
През нощта посоката на истинския меридиан може да се определи по Полярната звезда, която винаги се намира по посока север. За да намерим на небосвода тази звезда, която се намира в съзвездието Малката мечка, трябва най-напред да открием съзвездието Голямата мечка. То представлява огромна, добре забележима фигура във вид на черпак със седем ярки, широко разположени звезди. След това мислено продължаваме линията, минаваща през двете крайни звезди от черпака на Голямата мечка, на разстояние равно на петкратното разстояние между тях. В края на тази права лесно може да се открие Полярната звезда – тя е най-ярката звезда от съзвездието Малката мечка. По този начин точността при определяне на посоката на истинския меридиан е 1-2 градуса.
 
 
Ориентиране по Слънцето и хвърлена сянка
 
За целта е необходимо да се наблюдава в продължение на кратък интервал от време  (10-15 минути) сянката на някакъв висок предмет, като се отбелязва в началото и в края на периода края на сянката. Посоката от първото към второто положение сянката е изток.
 
 

Публикувано от geolub

2 Коментара - Ориентиране в местността без карта

Любомир Георгиев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Това е много важно да се знае при преходи в планините

Мария Петракиева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Винаги съм се чудила дали някой е използвал такива методи, за да се спаси при кризисна ситуация???

Сподели

Снимка на деня

Плитвичките езера в Хърватия