Онлайн ГИС карти помагат за справяне с последствията от опустошителното земетресение в Непал

Специална уеб карта, разработена върху Esri ГИС технологията, представя визуално първичния трус и десетките вторични такива, които продължават да разтърсват страната. В комбинация с тази информация, ГИС приложението визуализира и демографския профил на държавата, като представя гъстотата на населението в отделните точки от нейната територия, както и броя на засегнатите жители в различните радиуси от епицентъра на земетресението. Интегрирани и географски представени са и данни от ключово значение за спасителните операции, като такива за вида и местоположението на наличните здравни центрове, летища, пътища, и т.н.  

За по-добра информираност, Esri разработи и публично краудсорсинг ГИС приложение, което позволява както на жителите, така и на спасителите, да споделят информация в реално време през социалните мрежи за интензитета, разрушенията, ранените и т.н., в различните части на Непал. По данни на външното министерство на хималайската държава жертвите от опустошителното земетресение към днешна дата са над 4300, като ранените са близо 8000. Продължават обаче спасителните операции в търсене на оцелели.

Именно за тях, както и за справяне с всички последствия от земетресението, уеб ГИС приложения предоставят необходимите обща оперативна картина, по-добра информираност, като подпомагат осъществяването на по-информирани спасителни акции, приоритизиране на медицинските нужди, логистика и т.н. Онлайн картите помагат и за по-добрата обществена осведоменост, поради което са разработени така, че да могат да бъдат директно вграждани в различни публични уебсайтове. 

Разгледайте уеб картата, вградена по-долу:

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Пролетна панорама към Пирин от село Добърско

ггф