Oфициалното представяне на The Explorers Club Bulgaria

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното представяне на The Explorers Club Bulgaria - първата неправителствена научна организация в страната, която е посветена изцяло на глобалния напредък в научните изследвания за развитието, опазването и съхранението на Земята.

 

Домакин на събитието бе деканът на Геолого-географския факултет проф. дн Климент Найденов. Един от основните инициатори за създаването на организацията е Геолого-географският факултет на Алма матер. Explorers Club Bulgaria е първата по рода си научна организация в страната, вдъхновена от работата на най-стария в света Клуб на изследователите. 

Сред официалните гости на събитието бяха проф. Соня Милева – заместник-ректор на Софийския университет, проф. Мариела Модева от Министерство на туризма, Карина Вретенарска от кабинета на заместник-председателя на Народното събрание г-жа Росица Кирова, проф. Николай Овчаров – водещ археолог и историк, проф. Христо Пимпирев – Български антарктически клуб, проф. Август Иванов, директор на Института по роботика към БАН, Северина Маркова, писател и пътешественик, проф. Милена Георгиева, изследовател в сферата на биологията и генетиката, доц. Лъчезар Георгиев, заместник-директор на ядрения институт на БАН и научен ръководител на център за компетентност „Квазар“, д-р Радина Денкова, водещ лекар в сферата на регенеративната медицина, както и други представители на академичната общност, на държавната администрация и на бизнеса.

 

Събитието бе открито от декана на Геолого-географския факултет проф. дн Климент Найденов, който е и председател на Explorers Club Bulgariа. Той отбеляза, че организацията е създадена съвместно с едни от водещите изследователи в сферата на науките за Земята и хората, на историята и на културата. „Щастлив съм, че сред нашите лица и автори са някои от водещите български изследователи в сферата на науките за земята и хората, географията и археологията, на историята и културата, на космоса и много други. Част от екипа ни са също така любими български писатели и артисти, изявени представители на гражданското общество, пътешественици или просто любители на приключенията“, посочи проф. Найденов. 

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф