Образователна програма „Дигитална география“ с д-р Евгения Сарафова

Съоснователят на Географ БГ и преподавател в СУ Св. Климент Охридски“ д-р Евгения Сарафова ще води авторска образователна програма ДИГИТАЛНА ГЕОГРАФИЯ. Програмата включва 8 модула, всеки от които продължава 1 месец. Началото е на 1 октомври 2019 г. и обучението ще продължи до края на месец май 2020 г.

Темите, които ще се разгледат:

  • Октомври: География и иновации.
  • Ноември: Географски информационни системи.
  • Декември: Дигитална картография и визуализация на данни.
  • Януари: Дистанционни изследвания на Земята.
  • Февруари: Глобални навигационни сателитни системи.
  • Март: География и краудсорсинг инициативи.
  • Април: Дигиталната география и управлението на околната среда.
  • Май: Дигиталната география в икономиката и бизнеса.

За кого е предназначена?

Програмата е направена като въведение в технологичната част на географската наука и свързаните с нея иновации. За да се включите не е нужно да имате предварителен опит с която и да е технология, но задължително трябва да умеете да работите с компютър, да ползвате свободно интернет и електронна поща.

Технологиите и иновациите ще разглеждаме така, че да можете максимално ефективно да се научите как да ги използвате в своята ежедневна работа. Технологиите са инструмент, с който можем да бъдем по-добри в това, което правим ежедневно. Целта няма да бъде да станем експерти, а да станем по-добри в професията, която упражняваме. Например всеки учител трябва на първо място да бъде добър педагог и да предава знанията си по интересен и увлекателен начин на своите ученици. Затова тези технологии, които ще разглеждаме, трябва да ги пречупим през тази им роля – да покажат иновативното лице на географията и възможностите за професионално развитие на учениците чрез тях.
Всеки професионалист, който има своите знания и умения в конкретна област трябва сам да открие ползата за себе си и да я включи в ежедневната си работа.

Целта на програмата не e да направи участниците експерти по дадена технология. Целта не е и да се изучават софтуерни програми тип „този бутон е тук, а този е там“. Целта е да използваме само безплатни ресурси и източници на данни по време на цялата програма и да се научим как да извличаме ползата от тях. Няма да се изисква закупуване на лицензи или допълнително заплащане на данни или други материали.

Програмата не е предназначена за специалисти в областта на геопространствените технологии, които искат да надграждат своите знания и умения. Тя е разработена специално за хора, които никога не са учили и използвали такива технологии (или имат слаби познания), имат желание да ги опознаят, за да ги прилагат в ежедневната си работа, или просто са любопитни за иновациите в науката. Специално внимание е обърнато на учителите, за които са разработени специални допълнителни материали.

Научете какво ще се включва всеки месец в модулите и как може да се участва в тях в сайта на програмата.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Първият щанд на Географ БГ за участие в Софийския фестивал на науката през 2015 г.

ггф