Обновена маркировка улеснява туристи и спортисти на Витоша

Съвместна инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и СК „Вертикален свят“ прави възможно подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя ще улеснява хората в планината и ще ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация.

Дейността е в ход вече над половин година, като от заложеното в програмата маркиране на общо 100 km туристически маршрути и 72 km трасета за планинско колоездене, планираното за 2021 г. маркиране на 37 km пешеходни маршрути и 32 km велотрасета вече е изпълнено. Практическата работа по обновяването, а където е необходимо поставянето на нови табелки и знаци е под ръководството на изтъкнатия алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов. Маркирането по маршрутите е изцяло съобразено с екологичните изисквания в планината.

За 2021 г. инициативата включва подновяването на маркировка за пешеходен туризъм на следните маршрути:

1. с. Чуйпетлово – Меча чешма - х. „Селимица“

2. с. Ярлово – седловина Бука преслап

3. с. Ярлово – седловина Ярема

4. с. Железница (Царева махала) - з. „Синя стрела“

По този начин е поставено началото на поетапното маркиране на нископланинската обиколна пътека (НОП), обикаляща планината по хоризонтал с приблизителна височина между 800 и 1000 метра над морското равнище. Това е една от най-използваните пътеки в планината. Нейното идейно планиране е заложено още в генералния паркоустройствен план от 1955 г., заедно с още две обиколни пътеки, които са среднопланинска обиколна пътека (СОП) и високопланинска обиколна пътека (ВОП).

В тази връзка при маркирането на обиколните маршрути, туристите ще срещат освен обичайната лентова маркировка със символ в син цвят (за НОП) и табелка с надпис и двупосочна стрелка – една новост в планинското маркиране на туристически маршрути у нас, но изключително популярна по цял свят!

Също така от пролетта на 2021 г. е в ход и премаркирането на някои установени маршрути за планинско колоездене на Витоша както следва:

1. Бояна – Драгалевци – Боянско езеро – Бояна

2. Владая – кариерите – Владая

2. Кладница – Боснек – Чуйпетлово – Кладница

3. Чуйпетлово – Църнел – Чуйпетлово

4. Чуйпетлово – з. Смильо – Чуйпетлово

5. Ярлово – Бука преслап – з. Смильо – Ярлово

Поради вандалски прояви и различен род други причини, голяма част от поставените указателни табели за велосипедни трасетата липсват, което на практика създава предпоставка от загубване, попадане в нежелан или забранен за велосипеди район в планината.

При премаркирането на велосипедните маршрути, съществуващите насочващи информационни табели ще се допълват на необходимите места и с марка в триъгълна форма. Тя представлява насочен символ по посока на движението за трасето с основен (отговарящ на маршрута цвят) и допълнителен бял цвят.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф