Обезлесяването в Амазония се увеличава с все по-бързи темпове преди сухия сезон

Обезлесяването на екваториалните гори в Бразилия се е увеличило с 43% през април в сравнение със същия месец на миналата година, по данни на правителството. От началото на годината са унищожени общо 1157 km2 гори, което е над 1% от територията на България.

Амазония е жизненоважен склад за въглерод, като по този начин се забавя темпото на глобалното затопляне. Учените казват, че обезлесяването се е ускорило, откакто бразилският президент Жаир Болсонаро през 2019 г. встъпи в длъжност. Президентът насърчи селскостопанските и добивните дейности и отмени законодателството в областта на околната среда. Природозащитниците се страхуват от най-лошото през тазгодишния сух сезон (май – октомври), когато обезлесяването обикновено достига най-големи площи.

През ноември миналата година космическата агенция на страната (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) съобщи, че обезлесяването в Амазония е нараснало до най-високото си ниво от 2008 г. насам. През последните месеци международната общност, ръководена от американската администрация на президента Джо Байдън, оказа по-голям натиск върху Бразилия за намаляване на обезлесяването на Амазония. През април президентът Болсонаро обеща да удвои парите за околна среда и да прекрати незаконното обезлесяване до 2030 г.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Крушунските водопади

ггф