Новости около покоряването на Луната

Новости около покоряването на Луната

Информацията е част от текст от проекта на дългосрочната програма за усвояване на космоса от страната, който е предложен за гласуване в руското правителство. В документа се казва още, че Ракетостроителна компания „Енергия” планира да осъществи първите летни изпитания на комплекса през 2024 година.
 
 
 
Частна космическа мисия цели създаването на човешка база на Луната
 
 
Британският проект, предвиждащ изграждането на човешка база на Луната в следващите десет години е успял да събере сумата, заложена като цел на кампанията му в Kickstarter. Lunar Mission One е събрал 600 000 лири 36 часа преди края на кампанията. Поддръжниците му ще могат да закупят място в паметта на дискове, които ще бъдат изпратени на естествения ни спътник. Една от възможностите, но с все още неназована цена, е да се изпрати ДНК проба. Дисковете, съдържащи фотографии, видеоклипове и други файлове, ще бъдат заровени на Луната, за да се превърнат във времева капсула. 
 
 
Продажбата на памет е само начин да се финансира мисията, а основната й цел всъщност е да се проучи Южния полюс и да се анализира възможността за създаване на база. Сондата, която полети към Луната, ще пробие 100-метров сондаж, за да провери възможно ли е изграждането на лунни обсерватории. 
До момента нито една от мисиите до спътника на Земята не е достигала до Южния му полюс, където се намира най-големият кратер, формиран при космически сблъсък. Диаметърът му е 2500 km и покрива почти една четвърт от Луната. Учените предполагат, че на мястото все още има останки от сблъсъка, чийто анализ може да датира времето на удара. 
 
 
Модулът на Lunar Mission One ще бъде изстрелян с ракета със средна мощност, каквато е Falcon 9 на компанията SpaceX. Веднъж приближил се до Луната, той ще се спусне с помощта на четири двигателя в предварително определена зона с големината на футболен стадион. 100-метровият сондаж ще бъде най-дълбокият, извършван на лунната повърхност. В момента рекордът от 3 m принадлежи на астронавтите от мисията Apollo 17. Изследователите смятат, че първите 10 m от пробива ще съдържат остатъци от постоянните астероидни удари, на които е била подложена Луната. Предполага се, че по-долните пластове се състоят от скали, които са били притиснати от налягането, причинено от астероидната “бомбардировка”. Сред въпросите, чийто отговор мисията ще търси е въпросът за произхода на Луната. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф