Нова високоскоростна жп линия свързва Тибет с останалата част на Китай

Железопътната линия Лхаса – Нинчи в автономния регион Тибет започна да функционира през юни 2021 г., свързвайки Лхаса с Нинчи.

Новооткритата единична електрифицирана железница за първи път предоставя на Югоизточен Тибет достъп до железопътни услуги. С високоскоросттните влакове Fuxing се осигурява достъп до последния останал регион на провинциално ниво в континенталната част на Китай. Те се задвижват, както с електричество, така и с двигатели с вътрешно горене. Повече от 90% от трасето е на височина над 3000 m.

Източник: Xinhua

С дължина от 435 km и проектна скорост от 160 km/h, по жп линията се движат четири двойки пътнически влакове между Лхаса и Нинчи и един пътнически влак между Шигаце и Нинчи.

Благодарение на линията, времето за пътуване между Лхаса и Лхока ще бъде съкратено от повече от два часа по шосе до около 60 минути с железопътен транспорт. Времето за пътуване между Лхаса и Нинчи ще бъде намалено от около пет часа на три и половина.

Строителството на жп линията започна през март 2015 г. и включва 47 тунела и 121 моста. Общата стойност на проекта е около 5,5 млрд. щатски долара.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф