Ники от Дестинация Дряново: Елате в Дряновския кРАЙ!

Geograf.bg: Кога и как се роди идеята ти за създаването на сайта Дестинация Дряново?


Николай Карагьозов: Роди се през месец май 2012 г. Тогава първокурсник, работещ като администратор в хотел - събудих се след една нощна смяна и исках да отида някъде, да правя нещо, не да си остана вкъщи. Реших да погледна каква е програмата за ежегодните тържества на Дряновския манастир, но се оказа трудна задача да намеря актуална информация. Все пак успях, отидох, но през цялото време не ми излизаше от главата, че е голям проблем Дряново да има толкова слабо присъствие в уеб пространството. Вместо да се отдам на безполезно мрънкане, започнах да мисля какво мога да направя аз, за да се реши този проблем. В продължение на почти два месеца бистрих най-добрия вариант, започнах да чета много, да събирам статии, снимки и пр. И така до 12 юли 2012 г., когато създадох страницата във Фейсбук. Датата не е случайна – денят на освобождението на Дряново.

Действах сам до лятото на 2014 г., когато най-сетне се престраших да гласувам доверие и на други хора, които да помагат с грижите за „детето” – Таня Асенова и Александър Македонски. С тях разработихме и сайта, който беше нашият скромен подарък за празниците на град Дряново през октомври.

Geograf.bg: Кой бе най-големият ти стимул в началото? А сега?Николай Карагьозов: Както написах при създаването на страницата - исках да извадя Дряново от информационната дупка, да показвам положителните неща, които има и които се случват, защото отрицателните винаги по-лесно намират гласност. Освен това исках да намеря и обединя хора, които искат не просто да посочват проблемите, а да ги разрешават – не само да популяризираме Дряново като желана дестинация, а да я градим и поддържаме.

Последното доведе до възраждане на младежко сдружение МОГА през пролетта на 2013 г. С хората от него чистим, боядисваме, правим фестивал в чест на майстор Колю Фичето, няколко курса (IT и фотографски в момента), срещи и др. за учениците, тъй като младите хора имат огромна нужда от внимание и насоки. Засаждаме дръвчета, обновихме релефната карта на България и Пейката на любовта, с графити артистите от „140 Идеи” създадохме „Стената на Колю Фичето” до моста над р. Дряновска, заснехме клипа „Дряново – ела с усмивка” и т.н., и т.н.

Мостът на Колю Фичето

Стимулът ми е да допринеса за благоденствието на Дряново, защото смятам, че това е начинът нещата да бъдат добре – всеки да помага с каквото може, а не да се чака само на институциите. Колкото по-приятен е животът в мястото, където живееш, толкова по-щастливи са хората, толкова по-щастлив си и ти самият. А нали в крайна сметка това е големият смисъл? :)
 

Geograf.bg: Защо трябва да посетим Дряново?Николай Карагьозов: Всяко ново място обогатява човек и с нови знания, и с нови емоции. А в Дряново има какво да се види и почувства. Освен ако не търсите луди купони – тогава ще се разочаровате. Елате за спокойствие, чистота, удивителна природа, значими обекти и/или събития от историята. А и само на по няма и половин час път от Дряново са Велико Търново, Арбанаси, Трявна, Габрово, Боженци, АЕК „Етър”, манастирите Дряновски, Соколоски, Преображенски, „Св. Троица”, Лясковски, Килифаревски, Капиновски, Плаковски, красивите водопади Хотнишки и Капиновски…А още колко слабо известни, но чудесни кътчета има… :)

Пещера Бачо Киро - първата благоустроена в България


 

Geograf.bg: Какво различава младите хора там от тези в останалата част от страната?
 

Николай Карагьозов: Всяко обобщение на голяма група хора е грешка. От млад до млад има голяма разлика. Навсякъде има готини, свестни, дейни млади хора, има и калпазани, както казват бабите. Важното е първите да са целеустремени, да действат, за да вдъхновяват с добрия си пример. За щастие има все повече такива в България.

Храм "Св. Никола", построен от Колю Фичето през 1851 г. 

Geograf.bg: Какво би искал да видиш в Дряново след 10 години - разкажи ни какви са мечтите ти.

Николай Карагьозов: Баланс между спокойствието и достатъчно хора и събития, за да има живец. Ще ми се Дряново да бъде един малък оазис, където нещата се развиват добре, постепенно и устойчиво, а не с някакви фойерверки. Да има ясна визия за развитието му и по умен начин да се следват новите тенденции – да се развива IT секторът, когато все още почти не се говори за това; да се развива културен туризъм, когато мнозинството все още се пита „ама какво е това?”, да се наложи пермакултурното земеделие, когато повечето си мислят, че био/еко/органичното е новост. Това са само някои примери. Просто искам да има баланс между развита икономика и добро място за живеене, защото това е възможно, не е нужно едното да е за сметка на другото.

В личен план – обожавам да разхождам хора из Дряново и мечтата (планът?) ми е да имам симпатична къща за гости, където да мога и да ги настанявам. Това ми е на сърцето и е естествено допълнение към всичко, което правя през последните години и силно се надявам, че ще го осъществя, въпреки въпроса с финансите.

Geograf.bg: Какво различно има в Дряново като дестинация, което не може да се открие в други места?Николай Карагьозов: Знаете, че майстор Колю Фичето е от Дряново, нали? Но малко хора знаят, че мостът над река Дряновска, построен от него през 1861 г., е единственият, който е запазен в оригиналния си вид до днес. Точно до него има една дълга 30 m стена, която е изрисувана с лика на Първомайстора, елементи от негови строежи и цитати.

На доста места има прекрасни възрожденски къщи, но в Дряново има една, която определено се откроява и хората винаги ахват и питат за историята й – Лафчиевата къща. На три етажа, изцяло дървена фасада, построена без нито един пирон или желязна скоба. Сега там има етнографска изложба и ретро фотоателие.

Възхитителна е и релефната карта на България, точно срещу часовниковата кула. Тя е създадена още през 1962 г. и изключително прецизно пресъздава релефа на страната. По-точна от нея няма.

Релефната карта на България

Може би единствен по рода си е и паметник „Ракетата”, направен по повод посещението на Юрий Гагарин в България.

Ракетата

Голям плюс е и фактът, че има възвишения северно и южно от града, които откриват чудесни гледки, а до тях се стига за 5-10 минути от центъра. Примамливо и много презареждащо е да се разходиш по поляни и гори, без да е нужно предварително да го планираш и организираш.


Geograf.bg: Кои са най-интересните непознати места в района около Дряново, за които туристите не подозират и би искал те да научат за тях?Николай Карагьозов: Както стана дума по-нагоре – навсякъде има нещо красиво и интересно. Аз през последните месеци много обикалям из селата на община Дряново и постоянно откривам нови и нови прекрасности.

В село Керека е най-старият в България паметник в чест на Кирил и Методий, направен преди 130 години (6 април 1885 г). И къщите, и природата наоколо са чудни.

Царева ливада е село за пример – изключително живо и спретнато. Там стават прекрасни празници, които те карат просто да се радваш на живота.

Великденски концерт в с. Царева ливада

В Ганчовец се утвърдиха три фестивала, които привличат хора от цялата страна, та и отвъд – „Ракия-магия” (септември), „Киномагия” (юли) и „Греяна ракия-магия” (февруари). Също много симпатично село.

До Скалско има едни много високи скали, откъдето често политат парапланеристи, но и само разходката до платото си струва.

До Геша и Янтра има места, където Стара планина сякаш се е разцепила, открехнала и показва няколко ката Балкан. По пътя към Радовци има едно дере и там се е сгушила сред гората една чешма с релефни изображения на сърна, орел и др. В Ритя има от старите чешми, където напомпваш, за да потече - и работи! Това може за много хора да са незначителни неща, но мен ме впечатляват и радват.

Има и почти ненаселени селца, но със смайващи гледки – Бучуковци, Кумани, Руня, Пейна, Денчевци…

И един съвет – много хора посещават Дряновския манастир; ако отидете, непременно се пуснете по пътеките около него, които ще ви качат на величествените скали наоколо и ще разберете какво е то идилия, да се чувстваш на мястото си.  

Изглед екопътеката над Дряновския манастир

Geograf.bg: Ники, Благодарим за това интервю!

Публикувано от geolub

3 Коментара - Ники от Дестинация Дряново: Елате в Дряновския кРАЙ!

Николета (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на този млад човек! Имат бъдеще малките населени места в страната!

Онуфрий (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво!!!

Румен Пенин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за Николай и неговите млади приятели с които с които правят много за поддържане на туризма и въобще на българския дух във възражденско Дряново!!!

Сподели

Снимка на деня

Залез над Източен (5621 m) и Западен Елбрус (5642 m), в Кавказ

ггф