Нидерландия и Белгия планират историческа размяна на територии през 2016 г.

В района на белгийския град Визе (окръг Лиеж) е разположена границата между Нидерландия и Белгия по р. Маас. През 1843 г. тя е била очертана според речното течение. Оттогава до наши дни реката многократно е меандрирала, в резултат на което Белгия притежава парчета земя отвъд съвременното речно течение, а Нидерландия е в подобна позиция, но с по-малко земи отвъд реката откъм Белгия.

Според кмета на град Визе Марсел Невен подобна промяна на границите е напълно логична", защото и двете страни се затрудняват да управляват малките парчета земя отвъд реката. Повод за началото на преговорите е криминален акт. Преди 3 години е открито обезглавено тяло (най-вероятно на нидерландски поданик) край реката. Хората, които го откриват подават сигнал в нидерландската полиция, но оттам им казват, че то е открито на територията на белгийските земи отвъд р. Маас и не е в техните правомощия да правят разследване. Това е довело до сериозни трудности при разследването на случая и така се е зародила идеята двете страни да си обменят териториите, чиято площ е около 15 футболни игрища. 

През 2015 г. Индия и Бангладеш сложиха край на най-сложната политическа граница в света, обменяйки си над 150 отделни анклавни участъка по протежение на общата им граница.

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Нидерландия и Белгия планират историческа размяна на територии през 2016 г.

Чавдар Виденов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Хората са на съвмес ново цивилизационно ниво - без бой и с разум решават един сериозен проблем. Ако беше на Балканите, щеше да има война или поне малко бой при такава ситуация.

Сподели

Снимка на деня

Изглед от старата част на гр.Телфорд, разположен на р. Севърн, Западна Англия

ггф