Невероятният подвиг на Тур Хейердал и екипажа на Кон-Тики

Кадър от филма "Кон-Тики", 2012 г.
 
През 1947 г. Тур Хейердал и още пет негови спътници отплават от Каляо, Перу, и за 101 дни изминават 8000 km, докато стигнат до Туамоту в Полинезия на 7 август 1947 г. Единствената съвременна технология, която използва, са комуникационната апаратура. Хранили се с морска храна. Документалният филм за експедицията печели Оскар през 1952 г., а през 2012 г. е направен игрален филм, пресъздаващ епичното плаване. Книгата "Пътешествие на Кон-Тики" пък е преведена на 67 езика и има голям успех. Българският превод е едно от популярните четива за любителите на пътешествия и приключения.
 
При пристигането на островите Туамоту
 
Начело на експедицията е Тур Хейердал - норвежки морски биолог с интерес към антропологията. Негова е идеята, че коренното население от Южна Америка е достигало до островите от Полинезия свободно през Тихия океан с примитивни плавателни съдове, като са ползвали теченията. За да докаже хипотезата си решава да пресъздаде виждането си за древните плавания.
 
 
На сал от балсови трупи завързани с лиани, ползвайки едно единствено съвременно достижение на техниката - радио, изхранвайки се с риба, шестима мъже и един папагал (загинал трагично по време на буря) за 101 дни преодоляват разстоянието между Каляо (Перу) и о-ви Туамоту (Френска Полинезия). По време на плаването стотици радиолюбители са осъществявали връзка с екипажа от ентусиасти. Това е бил и начинът да се проследява самата експедиция. 
 
Пътят на Кон-Тики в Тихия океан
 
През 2006 г. внукът на Тур Хейердал - Олав Хейердал построява подобен на Кон-Тики сал и отново за 101 дни преодолява същото разстояние. Това се превръща в безспорно доказателство, че успехът на първата експедиция не е щастлива случайност. Самият Тур Хейердал, определян като един от големите романтици и мечтатели, посвещава целия си живот на антропологически изследвания, доказвайки, че древните хора са познавали Световния океан и са се придвижвали с наглед примитивни за нас, но прецизно проектирани плавателни съдове. В наши дни в столицата на Норвегия Осло функционира музей, посветен на плаванията на големия Тур Хейердал.
 
В музея на Кон-Тики

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Невероятният подвиг на Тур Хейердал и екипажа на Кон-Тики

Малина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Предстои ми пътуване до Осло с почти 8 годишния ми внук и му разказвам за Кон-Тики и му чета откъси и го надъхвам, за да му бъде интересно в музея Кон-Тики

Сподели

Снимка на деня

Районът на село Резово

ггф