Не сме сами на скалите – катерачи и алпинисти обединяват усилия за опазването на дивите животни по скалите

С презентацията ще се обърне внимание на катерачите, че по скалите живеят защитени видове птици и бозайници; как трябва да се държим, така че да не ги засягаме и пазим; какви са конфликтите между катерачите и животните; какво казват законите; какви са проблемите и какви са решенията. Заинтересованите катерачи ще могат да научат повече за скалолюбивите диви животни и като посетят информационния щанд на проекта, който ще бъде разположен в района на скалите за катерене.
 
Скалите са място, където човек може да предизвика себе си, да провери своите умения, да се развива. В същото време хората НЕ СМЕ САМИ НА СКАЛИТЕ - скалните масиви са дом на различни животни, някои от които редки и защитени не само в България, а и на европейско ниво. Ето защо е изключително важно в България да се започне съвместна работа между биолози и катерачи за регулиране на катерачната дейност в територии, които са ценни за зашитените животни. 
 
От февруари насам НЕ СМЕ САМИ НА СКАЛИТЕ и Българска федерация по алпинизъм и катерене обединиха усилия в посока регулиране на режимите за достъп до катерачни обекти, намиращи се в защитени територии и защитени зони, при които има ясни условия от кого, кога и как може да се извършва катерачната дейност.
 
Едно от предложенията е въвеждането на сезонни ограничения на спортните дейности на открито. По този начин ще се предотврати безпокойство на дивите животни в чувствителни за тях периоди – гнездови и размножителен период, зимните месеци и т.н. 
 
 
 
 
 
"Не сме сами на скалите" е инициативата на Сдружение за дива природа "Блкани". Целта е да се започне така нужният диалог между катерачите (и други екстремни спортисти), представителите на природозащитни организации и институциите в България, за да се регулира катерачната дейност в страната. Без да се създават излишни ограничения и забрани, проектът цели да осигури условия за безпроблемно и съвместно съществуване на дивите животни и хората. В екипа участват експерти биолози, които в същото време са запалени катерачи, алпинисти, пещерняци – Боян Петров, Андрей Ралев, Симеон Арангелов и Георги Стоянов.
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Водопадите "Дявослките води" в Рила

ггф