Най-старата 3D карта в Европа е от бронзовата епоха

Наскоро преоткрита каменна плоча от бронзовата епоха може да се окаже най-старата триизмерна карта в Европа. Размерите ѝ са 2 на 1,5 m и е датирана от периода 1900 – 1650 г. пр.н.е. Открита е за първи път през 1900 г. по време на разкопки на праисторическо гробище в Бретан от местния археолог Пол дю Шателие. В продължение на повече от век каменната плоча е останала забравена за изследователите и е била съхранявана в имението на археолога. Открита е повторно през 2014 г. Анализирайки изображенията върху плочата, изследователите смятат, че това е карта на района от днешния департамент Финистер в регион Бретан, Франция.

Автор: Denis Gliksman
Местоположение на департамент Финистер във Франция.

Това изследване е публикувано в Бюлетина на Френското праисторическо дружество. Изследователите казват, че вдлъбнатините са триизмерно изображение на долината на река Одет. Геолокацията разкрива, че територията, представена на плочата, разкрива 80% точност на около 30-километров участък от реката.

Автор: Denis Gliksman

Има няколко подобни карти, издълбани в камък в целия свят, но те са само интерпретации. А тази е първият случай, когато на карта е изобразен район в определен мащаб. Вероятно е използвана, за да обозначи собствеността върху територията на владетел по това време.

Източник: BBC

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф