Най-мощният руски спътник за съобщения изгоря в атмосферата

Отломките не са долетели до Земята и на трети лица не е нанесен ущърб, съобщи за агенция РИА „Новости“ ръководителят на „Роскосмос“ Олег Остапенко. Ракета-носител „Протон-М“, изстреляна в четвъртък през нощта от космодрума „Байконур“, не можа да изведе в орбита най-мощният руски спътник за съобщения „Экспресс-АМ4Р" поради възникнал проблем.
 
По предварителни данни, разрушаването на третата степен на ракетата-носител е станало на височина 160 км. при скорост на полета от 7 км/сек. Всички съставни части, а също компонентите на горивото, напълно изгорели в плътните слоеве на атмосферата, се посочва в съобщение на сайта на „Роскосмос“.
„Протон-М“ с най-мощния руски спътник за съобщения „Экспресс-АМ4Р", е бил застрахован на сума 7,8 млрд. рубли.
 
 
 
С какво е известен „Протон-М“?
 
Ракетата-носител от тежка класа „Протон-М“ е предназначена за извеждане на автоматични космически апарати на орбита на Земята и след това в космическото пространство. Ракетата е разработена от Държавния космически научно-производствен център „Хруничев“ и се използва за изстрелване на руски и чуждестранни комерчески космически апарати.
„Протон-М“ е модернизиран вариант на ракета-носител „Протон-К“, притежава подобрени експлоатационни и екологични характеристики. Първото изстрелване на комплекса „Протон-М“ с ускорителен блок „Бриз-М“ се състоя на 7 април 2001 година.
Главната задача на модернизацията на ракетата-носител е в замяна на създадената още през 60-те години на миналия век система за управление, чието производство се намира извън територията на Русия.
„Протон-М“ е основа на Федералната космическа програма на Русия. С нейна помощ се осъществява разгръщане на спътниковата система „ГЛОНАСС“, изстрелват се спътници от серията „Експрес“, които осигуряват спътникова връзка на всички региони на Русия. Освен това, „Протон-М“ широко се използва за извеждане на космически апарати за интересите на министерството на отбраната на Русия.
От цялото количество изстрелвания на „Протон-М“ - 377, успешни били 337, или 89%.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф