Най-голямото езеро на Балканите

Шкодренското езеро

Най-голямото езеро на Балканите

 
 
Езерото е разположено на територия, която варира сезонно между 390 km2 и 530 km2 като по-голямата част е разположена в Черна гора. Надморската височина на езерото е 6 m. Бреговата ивица  е 168 km. Широчината му е 14 km, а дължината 48 km. Максималната дълбочина на Шкодренското езеро е 44 m. Езерото е разположено в криптодепресия, т. е. дъното му е под морското равнище на Адриатическо море.
 
В езерото се вливат 6 реки като най-голяма е река Морача (113 km). Отводнява се от река Бояна (Буна) с дължина от 41 km.
 
 
Мостът над р. Бояна.
 
 
Река Бояна и Шкодренското езеро погледнати от крепостта Розафа до град Шкодра.
 
 
За децата от Шкодра плуването в река Бояна и Шкодренскоте езеро е страхотно лятно удоволствие.
 
 
По-голямата част от бреговата ивица е заблатена. Река Морача и нейният приток Зета представлява 62% от постъпващите води в езерото. Около 30% от водите на Шкодренското езеро са от подземни водоизточници.
 
Климатът в района на езерото е средиземноморски, характеризиращ се с мека и дъждовна зима. Средната температура през януари е 7,3°C. Летата са сухи и горещи. Въздухът може да достигне температура от 40°C, а температурата на водата до 27°C.
 
 
На брега на Шкодренското езеро
 
 
Разположената в Черна гора част от езерото е обявена за резерват през 1983 г., а през 1996 г. е включено в Рамсарската конвенция за влажните зони.
Езерото е дом на едни от най-големите птичи колонии в Европа, като там се срещат на 270 вида птици. Сред него се срещат и някои от най-застрашените пеликани в Европа. В района на езерото се срещат и местообитания на чайки и чапли. Шкодренското езеро изобилства от риби като например шаран, уклей и змиорки. От 34 местни вида риби, 7 са ендемични за Шкодренското езеро.
 
 
Меандрите на река Бояна – отводняваща Шкодренското езеро.
 
Текст и снимки: Атанас Китев и Димитър Желев

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Пещера Магура в Предбалкана

ггф