Най-големият телескоп на Земята се сдоби с последната си антена

Последната от 66-те огромни антени, която ще завърши обсерваторията Atacama Large Millimeter Array (ALMA) пристигна на местоназначението си. Новият й дом е на 5000 метра над морското равнище на платото Чайнатор в чилийската пустиня Атакама. Чинията с диаметър 12 метра е 25-тата и последна европейска антена, която се транспортира до Чайнатор.
 
 
Климатът на платото е сух и разреденият въздух е идеален за кристално чисти наблюдения, но монтажните работи са изключително трудни на такова място. Това е причината антените да се сглобяват и тестват на по-ниска височина - само 2900 метра над морското равнище, и след това да се пренасят с транспортьор с 28 колела. 66-те сателитни чинии скоро ще заработят заедно като един телескоп. Дори и преди да бъде завършена и оборудвана с всичките си антени ALMA надмина възможностите на останалите наземни телескопи.
 
 
Международният съвместен проект ALMA е най-големият базиран на Земята телескоп. Обсерваторията беше открита през 2013 година от президента на Чили Себастиан Пинера. Тогава приключи изграждането на основните системи на гигантското съоръжение и формално се премина от проект във фаза на конструиране към функционираща обсерватория.
 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф