Най-големите ударни кратери на Земята

Най-големите ударни кратери на Земята

Ударните или импактните кратери по земната повърхност са резултат от сблъсък с по-малки небесни тела. Такива има десетки на нашата планета. Поради ерозията голяма част от тях са видими само от космоса. Най-големите от тях са:

10. място

Кратерът Тоокооноока се намира в южната част на щата Куинсланд в Австралия. Той е с диаметър около 55 km. Открит е като аномална кръгова структура в началото на 1980-те години покрай проучване за добив на нефт, когато сеизмичните изследвания регистрират кръглата структура, състояща се от концентрично разположение на антиклинии и синклини, които обграждат сложен централен купол, широк около 22 km. Образувал се е преди около 112 – 133 млн. г.

Местоположение на кратера Тоокооноока. Изображение: Google Maps

9. място

Ударният кратер Бийвърхед се намира на границата между щатите Монтана и Айдахо в САЩ. Чрез химичен анализ е изчислена възрастта на кратера – около 900 млн. г. Това е причина той да е силно ерозирал в днешно време. Диаметърът му е около 60 km.

Местоположение на кратера Бийвърхед. Изображение: Google Maps

8. място

Карският кратер се намира в Ненецкия автономен окръг на Русия, в близост устието на река Кара, вливаща се в Карско море. Диаметърът му е около 65 km и е образуван преди около 70 млн. г.

Местоположение на Карския кратер. Източник: НАСА

7. място

Ударният кратер Морокуенг се намира в Република Южна Африка и е с диаметър около 70 km. Образуван при сблъсък на астероид с диаметър 5 – 10 km преди около 145 млн. г.

Местоположение на кратера Морокуенг. Изображение: Google Maps

6. място

Кратерът Акраман се намира в южната част на Австралия и е най-големият на континента. Диаметърът му е около 90 km. Образуван е преди около 580 млн. г. Открит е през 1986 г. Вътрешността на кратера е заета от езерото Акраман.

Сателитна снимка на кратера. Източник: НАСА

5. място

Кратерът Папигай е с диаметър около 100 km. Намира се в северната част на Сибир, между Красноярския край и Република Саха (Якутия). Образуван е преди 35,7 млн. г. след удар на астероид. Открит е през 1946 г., а хипотезата за произхода му е направена за първи път през 1970 г.

Сателитна снимка на кратера. Източник: НАСА

5. място

Още един кратер се нарежда на петото място. Това е Маникуаган е с диаметър около 100 km в централната част на провинция Квебек в Канада. Образуван е преди около 214 млн. г. от астероид с диаметър 5 km. В него се намира езерото Маникуаган, познато с прозвището „Окото на Квебек“.

Сателитна снимка на кратера с езерото. Източник: НАСА

3. място

Ударният кратер на Съдбъри е с диаметър около 130 km. Образуван е преди 1,849 млрд. г., което го прави един от най-старите ударни кратери. Отломки от удара са разпръснати върху площ от 1,6 млн. km2, изхвърлени на повече от 800 km.

Сателитна снимка на кратера. Източник: НАСА

2. място

Преди около 65 млн. г. на полуостров Юкатан пада астероид с диаметър 10 km. Енергията, която се образува при сблъсъка се равнява на 100 тератона тротилов еквивалент. Този сблъсък е една от хипотезите за измирането на динозаврите. Кратерът Чиксулуб, с диаметър около 130 km, е открит през 1978 г. при геофизични изследвания на дъното на Мексиканския залив.

Гравитационната аномалия на кратера. Източик: НАСА

1. място

Най-големият ударен кратер на Земята е Вредефорд. Намира се на територията на Република Южна Африка и е с диаметър от над 300 km. Образуван е след удар на астероид преди около 2,023 млрд. г. През 2005 г. е включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Сателитна снимка на кратера. Източник: НАСА

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Пролетна панорама към Пирин от село Добърско

ггф