Насекомите изяждат боклук, равняващ се на 60 000 ход-дога годишно, само от една улица в Ню Йорк

Изследването, проведено от екип от Университета на Северна Каролина, показва, че членестоногите, каквито са мравките, стоножките, червеите, паяците и др., играят важна роля за преработването на боклука по улиците на Манхатън. “Изчислихме, че членестоногите само по един булевард могат да изядат повече от 1000 kg изхвърлена храна годишно, като приемаме, че през зимата си почиват”, казва д-р Елза Юнгстед, която е водещ автор на научния доклад за проучването.
 
 
Ню Йорк. Колаж: Уикипедия
 
 
През лятото на 2013 г. изследователите са измервали температурата и влажността по улиците на Манхатън и са проучвали популацията на членестоногите. Те са преравяли сухите листа, за да търсят мравки и са ги изсмуквали със специален аспиратор. Изследвани са 16 294 буболечки, сред които 32 вида мравки. Учените са оставили точно измерени количества храна по улиците и в парковете, на места, достъпни само за насекоми, за да разберат какво количество изяждат. Наред с това са оставили и втора хранилка, достъпна за всякакви видове градски животни. Резултатите показват, че полезният ефект от насекомите има повече от едно измерения. Оказва се, че преработвайки хранителни отпадъци, те ограничават възможностите за развитие на популацията от плъхове. 
 
 
Улица в Бруклин. Снимка: Уикипедия
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Насекомите изяждат боклук, равняващ се на 60 000 ход-дога годишно, само от една улица в Ню Йорк

Ентомолога (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Мравките са велики създания - те имат цивилизация, която е все още слабо позната за нас... Навярно те са истинските господари на тази планета и техният вид ще надживее нашия, тъй както са надживели редица други големи твари на Земята?

Сподели

Снимка на деня

Пристанище Алтона в Хамбург