Народът на Куба празнува възобновяването на двустранните отношения със САЩ

„Животът на всички ни ще се промени”, възкликват щастливо кубинци.
 
В стария град на Хавана, където радостни групи хора излязоха по улиците, когато новината се разпространи, фразата „исторически ден” беше произнасяна от мнозина, след като 50-годишната Студена война между САЩ и Куба започна да дава признаци за своя край.
 
„Побиват ме тръпки”, каза 52-годишният Ернесто Перез, който работи в кафене в центъра на столицата на Куба Хавана.
 
 
В същото време Европейският съюз, който се опитва да нормализира връзките си с Хавана, в сряда приветства развитието по отношенията САЩ-Куба, които бяха възобновени след повече от 50 години разногласия, наричайки го „исторически обрат”.
 
 
Споразумението между САЩ и Куба представлява „победа на диалога над конфронтацията”, заяви върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини. Тя допълни, че ЕС се надява да има възможността да „разшири отношенията си с всички части на кубинското общество”.
„Днес още една стена започна да пада”, каза Могерини и определи новините за развръзката на отношенията САЩ-Куба, като новини „за истинска промяна”.
 
 
Редица членове на Конгреса на САЩ обаче осъдиха инициативата на президента Барак Обама да подобри двустранните отношения с Куба и да снеме санкциите срещу нея.
 
 
„Това не е никакъв „нов курс”. Това е само едно продължение на дългата лияния от безсмислени отсъпки към диктатори, които третират народа си жестоко и правят планове с нашите врагове”, заяви говорителят на палатата на представители на Конгреса на САЩ Джон Бейнер. По негово мнение „отношенията с режима на Кастро не трябва да бъдат променяни, нито пък нормализирани, докато народът на Куба не получи свободата си”, каза Бейнер.
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

В Порт Луи - столицата на островната държава Мавриций

ггф