Мозамбик в 15 факта

Мозамбик в 15 факта

1. Плажовете на Мозамбик са едни от най-красивите и най-чистите в цял свят. До преди гражданската война в страната(1976-1992 г.), Мозамбик е била една от най-големите туристически дестинации в Африка.

2. Мозамбик притежава изключително разнообразна флора и фауна, въпреки че годините на гражданската война са оставили своя отпечатък и върху природата на страната. Най-големият национален парк в Мозамбик е Горонгоза, който в началото на XXI век е възстановен и е дом на много видове.

3. От 1752 г. до 1975 г. Мозамбик е португалска колония, затова не бива да ви учудва, че официалният език на страната е португалският, както и, че столицата Мапуто е изпълнена с много красиви сгради в португалски стил.

Сградата на общината в Мапуто

4. След като извоюва независимостта си, в Мозамбик се установява комунистическо управление, начело със Самора Машел, затова и до днес в Мапуто има булеварди кръстени на Мао Дзедун, Ленин и Фидел Кастро.

5. Вдовицата на бившия мозамбикски президент – Граса Машел, по-късно се омъжва за южнофариканския президент Нелсън Мандела и по-този начин става единствената, която е била първа дама на две държави.

6. И до днес знамето на Мозамбик има нарисуван автомат Калашников и мотика - символиq останали от комунистическото управление на страната.

7. Териториалните води на Мозамбик са едни от най-богатите в световен мащаб на тигрови скариди.

8. Мозамбик е страна на контрастите – много хора живеят в крайна бедност, без достъп до питейна вода, електричество, образование и здравеопазване, но по крайбрежието в морските курорти на страната можете да отседнете в изключително луксозни хотели.

9. Въпреки красивите плажове, за местните те не са привлекателни. Много от жителите на Мозамбик се страхуват от морето, тъй като от там са дошли колонизаторите навремето, а днес от там идват всичките бури.

10. Над 45% от държавният бюджет идва от неправителствени организации или от чуждестранните посолства. Факт, който засилва зависимостта на страната от други държави, както и корупцията.

11. Мозамбик е сцена за заснемането на много чуждестранни филми, тъй като е значително по-евтино, а на много места в страната все още могат да се видят разрушенията от гражданската война. Част от известният филм „Кървав диамант“ е сниман в центъра на Мапуто.

12. Както на много места в Африка, така и в Мозамбик, голяма част от важните инфраструктурни проекти се строят от китайци – язовири, летища, магистрали и тн. Разбира се, това не е безвъзмездна помощ от страна на Китай към бедните африкански страни, всичко е с цената на използването на природните ресурси на континента.

13. Една от най-красивите сгради в Мапуто е сградата на Централната жп гара, която е проектирана от португалският архитект Алфредо Аугущо. Често проектът на сградата се приписва на Густав Айфел, но това не е вярно.

14. Въпреки че официалният език е португалски, извън столицата и по-големите градове, португалският е доста слабо разпространен. В Мозамбик се говорят и други над 20 езика, предимно от групата на езиците банту. Португалският в Мозамбик, както и този в Ангола, е смесица от няколко езика, затова „португалският“, на който си комуникира населението е често трудно разбираем.

15. Племето маконде живее в северната част на страната и е известно със своите дървени статуи. Днес тези статуи са един от символите на Мозамбик и предпочитан сувенир за много туристи.

Снимки: Wikimedia Commons

Автор: Димитър Янакиев

Публикувано от dimitar.yanakiev

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф