Мощни астероиди удрят Земята изненадващо често

Мощни астероиди удрят Земята изненадващо често

Визуализацията е базирана на данни от мрежа от сензори, разположени около Земята, които са разработени, за да засичат ядрени детонации. Мрежата се управлява от Организацията на договора за забрана на ядрените опити. Между 2000 и 2013 г. сензорите са засекли 26 експлозии, причинени от астероиди с енергия от 1 до 600 килотона. За сравнение ядрената бомба спусната над Хирошима през 1945 г. е избухнала с енергия от 15 килотона. 
 
 
Много от сблъсъците с астероди остават незабелязани, тъй като те избухват твърде високо в атмосферата и не причиняват разрушения на повърхността на планетата. Често сблъсъците се случват и над отдалечени части на океана. Понякога обаче астроидите падат над гъсто населени региони, какъвто е падналият през февруари 2013 г. астероид над руския град Челябинск. Той нанесе щети на стотици сгради и нарани повече от 1000 души. 
 
 
“Повечето големи астероиди с потенциал да разрушат цяла държава или континент са открити, докато по-малко от 10 000 от над 1 милион опасни астероиди, способни да разрушат град, са засечени от съществуващите системи за наблюдение”, посочва бившият астронавт от NASA Ед Лу, който основава B612 през 2002 г. заедно с колегата си Ръсти Швайкарт. “Единственото нещо, което ни предпазва от катастрофа с астероид с размерите на град е сляп късмет, тъй като не знаем къде или кога ще се случи следващият голям сбъсък”, подчертава Лу.
 
 
Визуализацията на B612 има за цел да повиши информираността и да се осъзнае необходимостта от системи за проследяване на астероиди. Фондацията се опитва да разработи с частно финансиране инфрачервен космически телескоп, за да засича опасни астероиди, когато се намират на милиони километри от Земята. Изстрелването на апарата е планирано за 2018 г. 
 
Източник: www.focus-news.net

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф