Моите географски обещания за 2016 г.!

Моите географски обещания за 2016 г.!

Следвай вярната посока

Понякога се случва да попадаме в ситуации, при които трябва да вземем важни решения, от които зависи развитието на нашия живот. Когато обаче знаем основната ни цел или посоката, в която искаме да се развием, тези решения са далеч по лесни. Животът е низ от предизвикателства, и когато си наясно докъде искаш да стигнеш, е много по-лесно да правиш малки последователни стъпки към крайната си цел.

Виж света от нов ъгъл

Излез от рамката и виж нещата от различен ъгъл! Понякога това може да доведе до нови идеи и възможности. Използвай въображението си, бъди отворен за новите неща и се опитай да бъдеш различен и неповторим. Използвай разнообразни технологии, методи на изследване, посещавай некомерсиални обекти, извън популярните туристически дестинации, пътешествай до непознати за теб страни.

Изкарай курс по ГИС

Бъди в крак с най-новите технологии в твоята област! В съвременния свят това е не просто необходимост, то е абсолютно задължително. В интернет е пълно със сайтове, които предлагат безплатни онлайн курсове, има много канали в YouTube, чрез които можеш да следиш последните тенденции в развитието на геотехнологиите, поднесени като видео уроци и демонстрации. Гледай пленарните сесии на различни конференции в твоята област, абонирай се за бюлетините на информационни уеб сайтове и бъди в крак с времето.

Научи се да работиш с компас

Технологиите са важни, но нерядко ни предават - батериите се изтощават, GPS-ите губят обхват...... И тогава си проличава кой умее да ползва добрите стари карти и компаси. Да речем, че картите са по-лесни са четене, дори от неспециалисти, но ориентирането в местността чрез компас понякога е истинско предизвикателство. Затова бъди сигурен, че можеш да се справиш с ориентацията в непозната за теб местност както с технологичните джаджи, които са в джоба ти, така и с добрия стар компас. Понякога от това може да зависи живота ти.

Чети качествени книги за пътешествия

Чети, чети, чети! Пътешествай с книга в ръка до най-далечните земи и най-чудните кътчета на Родината. И не забравяй, че на пазара има както прекрасни издания, така и откровено кофти литература, пълна с грешки и създадена единствено с комерсиална цел. Научи се да отсяваш добрите заглавия и отделяй поне няколко часа седмично за географска литература, това неминуемо ще се изплати.

Споделяй знанията си с другите

Споделянето на знания и умения, каквато е мисията на всеки Учител, е благородно и дори свято. За да можем да просперираме като общество, за да може децата да знаят колко яка е географията, колко важно е да опознаваш света, трябва някой да им разкаже за това, да ги вдъхнови, да ги заведе на интересно място. Затова, ако сте деца - питайте постоянно възрастните, тормозете ги да ви споделят интересни факти, да ви разкажат историята на вашите родни места, на вашите деди. Ако сте родители - говорете на децата си, разказвайте им, водете ги при всяка възможност навън на разходка, на приключения, само така те ще заобичат Родината си. А ако сте учители, то най-вероятно правите всички тези неща ежедневно и единственото, което можем да ви кажем е Поклон! 

Евгения Сарафова

Публикувано от geolub

1 Коментара - Моите географски обещания за 2016 г.!

Галя (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Жени, много вдъхновяващо!

Сподели

Снимка на деня

Изглед от старата част на гр.Телфорд, разположен на р. Севърн, Западна Англия

ггф