Моите географски обещания за 2016 г.!

Моите географски обещания за 2016 г.!

Следвай вярната посока

Понякога се случва да попадаме в ситуации, при които трябва да вземем важни решения, от които зависи развитието на нашия живот. Когато обаче знаем основната ни цел или посоката, в която искаме да се развием, тези решения са далеч по лесни. Животът е низ от предизвикателства, и когато си наясно докъде искаш да стигнеш, е много по-лесно да правиш малки последователни стъпки към крайната си цел.

Виж света от нов ъгъл

Излез от рамката и виж нещата от различен ъгъл! Понякога това може да доведе до нови идеи и възможности. Използвай въображението си, бъди отворен за новите неща и се опитай да бъдеш различен и неповторим. Използвай разнообразни технологии, методи на изследване, посещавай некомерсиални обекти, извън популярните туристически дестинации, пътешествай до непознати за теб страни.

Изкарай курс по ГИС

Бъди в крак с най-новите технологии в твоята област! В съвременния свят това е не просто необходимост, то е абсолютно задължително. В интернет е пълно със сайтове, които предлагат безплатни онлайн курсове, има много канали в YouTube, чрез които можеш да следиш последните тенденции в развитието на геотехнологиите, поднесени като видео уроци и демонстрации. Гледай пленарните сесии на различни конференции в твоята област, абонирай се за бюлетините на информационни уеб сайтове и бъди в крак с времето.

Научи се да работиш с компас

Технологиите са важни, но нерядко ни предават - батериите се изтощават, GPS-ите губят обхват...... И тогава си проличава кой умее да ползва добрите стари карти и компаси. Да речем, че картите са по-лесни са четене, дори от неспециалисти, но ориентирането в местността чрез компас понякога е истинско предизвикателство. Затова бъди сигурен, че можеш да се справиш с ориентацията в непозната за теб местност както с технологичните джаджи, които са в джоба ти, така и с добрия стар компас. Понякога от това може да зависи живота ти.

Чети качествени книги за пътешествия

Чети, чети, чети! Пътешествай с книга в ръка до най-далечните земи и най-чудните кътчета на Родината. И не забравяй, че на пазара има както прекрасни издания, така и откровено кофти литература, пълна с грешки и създадена единствено с комерсиална цел. Научи се да отсяваш добрите заглавия и отделяй поне няколко часа седмично за географска литература, това неминуемо ще се изплати.

Споделяй знанията си с другите

Споделянето на знания и умения, каквато е мисията на всеки Учител, е благородно и дори свято. За да можем да просперираме като общество, за да може децата да знаят колко яка е географията, колко важно е да опознаваш света, трябва някой да им разкаже за това, да ги вдъхнови, да ги заведе на интересно място. Затова, ако сте деца - питайте постоянно възрастните, тормозете ги да ви споделят интересни факти, да ви разкажат историята на вашите родни места, на вашите деди. Ако сте родители - говорете на децата си, разказвайте им, водете ги при всяка възможност навън на разходка, на приключения, само така те ще заобичат Родината си. А ако сте учители, то най-вероятно правите всички тези неща ежедневно и единственото, което можем да ви кажем е Поклон! 

Евгения Сарафова

Публикувано от geolub

1 Коментара - Моите географски обещания за 2016 г.!

Галя (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Жени, много вдъхновяващо!

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф