Мисисипи и американската музика – един географски фотопис

Днес ще Ви разкажа една история за музикалната география по великата река Мисисипи.

Тя е вдъхновена от посещението и опознаването на три специфични града с културна история и характерни с това, че са „столици“ на свой определен тип музика, а именно Нашвил, Мемфис и Ню Орлиънс.

Пътуването ни с моята съпруга Джесика предвиждаше най-напред да попаднем в Нашвил. В първият момент влизайки в града най-силно впечетление прави модерната инфраструктура в центъра на града. Високи сгради – небостъргачи в различни цветове и форми извисяващи се в „стоманнено-бетонна гора“ изградена от модерния човек.

Но в центъра на града на една от най-популярните улици „Броудей“ има около 30 – 40 огромни бар-ресторанти с жива музика, чуваща се целодневно от обяд до късна нощ.

Музикантите свирят неуморно кънтри музика и някак тези мелодии те отнасят назад във времето – усещаш енергията на традиционните и популярните в САЩ и света песни.

Съвременния Нашвил и р. Кумберланд

След едночасова разходка по улиците избрахме да влезем в бар „Хонки-Тонк на Кид Рок“, където този популярен изпълнител на кънтри музика от последните 30 години е направил типичен хонки-тонк бар с музика.

За неговия многостранен музикален талант ще спомена, че той е изпълнител на кънтри рок, хард рок, хеви метъл, рап рок, рап метъл, блус рок, хипхоп...., а този виртуоз свири на бас китара, банджо, пиано, орган, барабани, синтезатор.

Робърт Джеймс Ричи, по-известен като Кид Рок

Барът представлява четири етажна сграда с отворени първи три нива така, че всеки може да види оркестъра от местна кънтри група забавляваща стотината клиенти на бара. На покрива на сградата друга група свири различен тип музика.

Тръгнеш ли по улицита може да попаднеш в десетки подобни заведения... и така чак до края на центъра на града.

Нощната улица Бродуей в Нашвил

В Алеята на славата виждаме почетния знак на Отис Рединг – вероятно най-известния соул изпълнител, представител на стила ритъм енд блус. Често е наричан „Кралят на соула“, човек повлиял върху стила и кариерата на много певци.

Интерес представлява Алеята на славата на кънтри музиката в красив парк – подобна на тази в Холивуд.

Отседнахме при приятел на Джесика които отглежда пет котки и едно куче, риби и две деца…. повече от забавно бе да му гостуваме!

Отправихме се на югоизток по „Музикалната“ магистрала към друг „музикален“ град в Тенеси – Мемфис, родното място на Елвис Пресли и тук се докоснахме до река Мисисипи за първи път. Бяхме готови за нови приключения. Този път в столицата на Блус музиката, където не пропуснахме снимка със статуята на Елвис и откривайки, че пандедмията е сразила всичките известни двадесетина бара. Тъжно... светлините бяха оставени включени дали носталгично към светлото минало... Само един от всички барове бе отворен с жива музика, седнахме там да слушаме тези неповторимите блус парчета.

Снимка пред паметника на легендарния Елвис Пресли
Елвис Пресли – идолът на няколко поколения американци

Меланхолични и тъжни на моменти, малко летаргични песни, описващи страданията и начина на живот на местните хора. Както знаете Тенеси е последния от Конфедедрацията по време на Граждаднската война, който отменя робството. Афро-американското население е било експлоатирано до край от робовладелците и енергията между хората и музиката може да бъде усетена най-силно именно тук.

В бара има традиция всеки по-известен изпълнител да оставя китарата си след своето легендарно участие и успяхме да видим тези на Карлос Сантана , Б. Б. Кинг, Аеросмит, Били Джоел и др. Вълнуващо и впечетляващо бе това докосване до легендите на блуса. И тук пред тези барове на част от улицата „Бийл“ имаше пак Алея на славата, но този път на Блуса с множество популярни имена.

По пътя...,.както е назовал романа си неповторимия американски писател Джак Керуак.

Преминаваме моста и попадаме от другата страна на Мисисипи, в Арканзас, и се събуждадме в парк наречен „Том Сойер“ по едноимения роман на Марк Твен, където Том и Хъкълбери Фин са пуснали сала си...

Десетина дни след пътуване из географските обекти на Тексас и Ню Мексико се озоваваме в Ню Орлийнс, щата Луизиана, в делтата на Мисисипи.

Имахме приятели при които отседнахме и си починахме от насъбралата се умора от караваната.

Ню Орлиънс – поглед към новата част на града

Намирахме се в старата част на града в близост до реката – до „Френския квадрат“ построен от колонизаторите.

Множество сгради в типичния френски архитектурен стил, с множество орнаменти и детайли – изключително красиви и вълнуващи с външни яси вид.

Тук прекарваме цяла седмица и имахме възможност да се докоснем и опознаем част от местната култура, навици и обичаи.

Старата част на града – символ на френското присъствие в САЩ

Градът е Родината или Столицата на джаз музиката, според различни източници. Построен е под морското равнище с множество канали, специализирани мощни водни помпи и редица инфраструктурни проблеми. Но това сякаш придава още повече собствен чар на квартала – тук се преплитат редица културни влияния от испански, френски и карибски емигранти. Ню Орлиънс е запазил реномето си на най-забавния американски град. По време на световноизвестния карнавал наричан „Марди Гра“ обстановката е неописума. Той конкурира фестивалите във Венеция, Рио, Хавана... в музика и феерия от звуци и цветове преминават дните му. Всеки гледа да бъде с оригинална маска, облекло специално направено за случая. Посетихме музея на „Марди Гра“, научихме повече за историята му и опитахме торта в която бе скрито малко бебе кукла, подобно на нашата баница с късмети, но на който се падне, той трябва да купи следващата торта.Тази година обаче повече от фестивалните паради ще са отменени. Независимо от това се докоснахме до изпълненията на джаз музикантите в една неповторима обстановка.

Градът по време на фестивала

Намерихме начин да се забавляваме и преживеем нещо специално – отидохме на разходка в крайречен парк по залез слънце и направихме неповторима разходка по делтата на Мисиссипи с кораб – параход направен в началото на ХХ в. и станал символ на пътуването по реката.

Параходът с който направихме приятна разходка из делтата на Мисисипи

На парахода имаше оркестър на втората палуба, както разказ за историята на града и нагледно видяхме как унищожително силния ураган „Катрина“ през 2005 г. е разрушил около 60% от града. Много хора пострадали от това природно бедствие се изнася от града към щата Тексас и повече не се завръщат.

Поздрави на всички читатели на Географ БГ!

Автор: Свилен Русанов

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф