Метеорити, скрити под ледовете на Антарктида крият тайни за Слънчевата система

Изследователите смятат, че метеоритите вероятно се намират на едва между 10 и 50 cm под ледната повърхност. Проучването на екип от Манчестърския университет, публикувано в журнала Nature Communications, предполага, че космическите отломки може да съдържат информация и за други планетарни тела.
 
 
Въпреки че метеоритите падат равномерно по Земята, над две трети от събраните метеорити са намерени в Антарктида, отчасти заради контраста между бялата повърхност и тъмния цвят на извънземните отломки. Д-р Джеоф Ивът и екипът му са стигнали до заключението обаче, че голям брой богати на метал метеорити остават скрити под леда, тъй като слънчевите лъчи ги нагряват и те потъват по-дълбоко.
 
 
Тези скални парчета, произхождащи от вътрешността на големи, разпаднали се планетарни тела, биха могли да ни помогнат да научим повече за мястото, откъдето идват. Целта на д-р Ивът и екипът му е да бъдат първите учени, които ще намерят скритото под леда находище на метеорити и ще вземат проби от него.
 
 
С помощта на лабораторни експерименти и математически модели изследователите са доказали, че процесите на топене и замръзване изключват възможността за придвижване в посока нагоре на метеоритите с висока термична проводимост, каквито са съдържащите желязо метеорити. В същото време отломките с по-ниска проводимост биха могли да се издигнат към повърхността. Идентифицираният от екипа механизъм показва, че е възможно пластовете лед, намиращи се на дълбочина между 10 и 50 cm, да съдържат богати на желязо метеорити, запазени там в продължение на хиляди години.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Остров Сао Жорж, Азорски острови