In memoriam: Напусна ни доц. Васил Дойков

In memoriam: Напусна ни доц. Васил Дойков

На 7 септември 2018 г. почина доц. д-р Васил Дойков (1930-2018), виден географ и писател. 

Доц. д-р Васил Дойков е известен изследовател, географ и краевед, автор на 86 книги и над 1897 публикации, статии, очерци и др., посветени на различни точки от света. Те са плод на дългогодишни пътувания в много страни - от Великобритания до Япония и от Португалия до Корея. Много от книгите са посветени на редица градове от Европа, Япония, на градовете в България. Някои от по-известните заглавия са: „Австрия“, „Германия“, „Португалия“, „Гърция“, „Сърбия“, „Хърватия“, „Република Македония“, „Турция“, „Румъния“, „Истанбул“, „Букурещ“, „Венеция“, „Британски острови“, „Белгия. Нидерландия. Люксембург“, „Япония“, „Нова Сирия“, „По Днепър“, „Градовете на България“, „Силистра. Многовековна и многолика“, „Лудогорие“, „Дунав - реката на Европа“, „Русе”и др.

Васил Георгиев Дойков е роден на 20 август 1930 г. в семейството на военен, в застава на българо-румънската граница, в района на Русе, близо до село Кютиклии сега (Цар Самуил). Живее и учи в град Русе. Завършва специалност география и история в Софийския университет, както и докторантура по икономическа география при проф. д-р Игнат Пенков.

От 1954 г. до 1973 г. е директор на вечерната гимназия Захари Стоянов" в Русе, а от 1988 г. е главен редактор в Параходство Българско речно плаване", преподавател във ВИММЕСС, във факултета за подготовка на чуждестранни студенти и на хонорар във Великотърновския университет. След това е доцент по география в Историческия факултет на Великотърновския университет, където чете лекции и е на щат. Същевременно е съвместител в Русенския университет - специалност Европеистика, Маркетинг и Международни икономически отношения. Във Варненския свободен университет чете лекции в специалностите Европеистика и История.

През 2017 г. в Аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ заради своите заслуги в областта на геодемографията, етнодемографията, селищната география и географията на страните доц. д-р Васил Дойков тържествено е обявен за почетен професор на Историческия факултет.

Поклон пред светлатата му памет!

Погребението ще се извърши от 9:30 ч. на 8 септември 2018 г. в Ритуалната зала на гробищния парк на кв. „Чародейка“ на Русе.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф